J. K. Rowling – Een Goede raad. Vertaald uit het Engels (The Casual Vacancy) door Carolien Metaal en Sabine Mutsaers. ISBN 978-90-225-6430-1, 541 pagina’s, € 19,75. Amsterdam: De Boekerij 2012.
Eerste literaire roman van Harry Potter-auteur.
Je bent een van de meest succesvolle jeugdboeken schrijfster ooit. Maar dan besluit je het over een hele andere toer te gooien. Een boek voor volwassen. En dan niet zo maar een boek, nee, een boek met een erotisch getinte lading.
J.K. Rowling is bekend van de zeven Harry Potter boeken, die niet alleen ik met veel enthousiasme heb gelezen. Daardoor keek ik enorm uit naar dit boek, want dat de auteur kon schrijven had ze voor mij al bewezen.
Het boek speelt in het Engelse dorpje Pagford, een klein en bekrompen plaatsje waar iedereen elkaar kent, elkaar voortdurend in de gaten houdt, een mening over elkaar heeft en op een typisch Engelse manier de schijn ophoudt dat alles koek en ei is. Het boek begint met de plotselinge dood van een gemeenteraadslid. Als gevolg daarvan is het delicate machtsevenwicht in het dorpje enorm verstoord. Elke bladzijde onthult geheimen die achter de gesloten deuren van de bewoners plaatsvinden. Seks, drugs, kindermisbruik en veel haat en nijd. In de politieke strijd die ontstaat om de raadszetel wordt weinig geschuwd om elkaar zwart te kunnen maken. De afkickkliniek in een arme wijk van Pagford staat centraal in de verkiezingsstrijd. En daarmee zien we een duidelijke scheiding tussen arm en rijk.
In het boek komen een enorme hoeveelheid personage langs, elke met hun eigen verhaal, bijzonderheden en eigenaardigheden. En hoewel een en ander beschreven is met een mooie saus van zwarte satire, was het voor mij een hele opgave om er door heen te komen. Ik krijg de indruk dat Rowling alle thema’s die ze niet in de Harry Potter-boeken kwijt kon, hier heeft gebruikt. Geen onderwerp wordt geschuwd, maar daardoor vond ik het wel erg veel en was ik telkens de lijn van het verhaal kwijt.
Het is lang geleden dat ik mij zo door een boek heen heb moeten worstelen en dat maakt mij nieuwsgierig naar de mening van andere recensenten en die blijken nogal uiteen te lopen. In het Verenigd Koninkrijk is het boek redelijk ontvangen, hoewel met het geen literatuur van de bovenste plank vindt. In ons land is nu.nl best positief:
In Een goede raad worden de keerzijdes en achterliggende motieven van de personages zorgvuldig tegen het licht gehouden, wat gezien hun hoge aantal personages een prestatie is. En dankzij Rowlings trefzekere pen lopen ze elkaar niet voor de voeten.
Met die goed gedoseerde veelheid aan tragiek, humor en leedvermaak is Rowlings literaire eersteling een erg geslaagde mix van yummie en stevig realisme.’
Lees dit omvangrijke boek zelf en vorm uw eigen mening. Persoonlijk hoop ik op de aangekondigde verfilming in de vorm van een miniserie door de BBC, wellicht is dan ook voor mij de verhaallijn te volgen.