Nico Dros – Langzaam afbouwen op deze planeet. ISBN 978-90-28260-78-8, 186 pagina’s, € 16,50. Amsterdam: Van Oorschot 2015.
Acht korte verhalen gebundeld.
Nico Dros (1956) is een begenadigd verhalenverteller. Dat bleek onder meer uit zijn boeiende roman Oorlogsparadijs (zie ook https://www.leeskost.nl/?p=2152). In deze bundel laat hij zien dat hij het genre Korte Verhalen ook uitstekend beheerst.
Het eerste verhaal Maagdenbloed verhaalt over een drama in een museum, waarbij de ik-figuur, een wetenschapper, zijdelings is betrokken. Het slot, waarin hij bedenkt wat er gebeurd zou zijn wat er gebeurd zou zijn als… is zowel verrassend als intrigerend.
In Waar is Igor vraagt de hoofdpersoon zich af wat het gevolg is van een schermutseling met een inbreker als later blijkt dat er in de buurt ‘iemand gevonden’ is. Prachtig is zijn reactie op de kat van zijn geliefde, die ‘een walmende hoop’ in de keuken heeft geproduceerd: ‘Het was niet aan mij de stront van haar eigenste lieveling op te ruimen.’
Langzaam afbouwen op deze planeet is een melancholisch verhaal over een kernbom op Jeruzalem, een Mariaverschijning, een terminaal zieke vriend en een vader-zoon relatie.
De meisjes gaat over seksueel misbruik, maar loopt helemaal op het eind vilein uit in koud geserveerde wraak op een meer succesrijke rivaal in de liefde.
In Het weerzien zoekt een Molukse vrouw haar vader. Vindt ze hem uiteindelijk?
Going native vertelt over het veldwerk van een wetenschapper in een Indonesische kampong. Hij krijgt een verhouding met een doctoraalstudente. De verschillende manier waarop zij beiden tegen bevolking aankijken doet ergens ver in de verte denken aan het echtpaar uit het laatste boek van P.F. Thomése.
Doorwaakte nacht behandelt een onverwacht probleem dat een one night stand ernstig kan belemmeren. Wordt het nog wat?
Twee dooilingen speelt af op Dros’ geboorte-eiland Texel. Het is romantisch, zinnelijk en triest. Een juweeltje.
Meeslepende en goed geschreven verhalen. Een ‘mooie’ bundel.
Dit boek is op donderdag 20 augustus 2015 tevens besproken in het programma MeerInformatief van MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.