Sarah Prins – Holland House – ISBN 978-94-005-0739-5, 300 pagina’s, € 17,50. Amsterdam: A.W. Bruna 2016.
Thriller die zich afspeelt tijdens de nu nog toekomstige Olympische Spelen van Rio de Janeiro.
Sanne Gregorius reist met haar vriend, de fysiotherapeut Fabian, mee naar de Olympische Spelen van 2016. Sanne is journalist bij het vrouwenblad Positive en wil, naast vakantie vieren, wat sfeerartikelen schrijven over de stad Rio. Tijdens het verzamelen van materiaal komt ze in aanraking met een zekere Orestes die haar verder kan helpen. Als Sanne Orestes haar fixer noemt (lokale contactpersoon) begrijpt deze dat verkeerd en zet Sanne ongewild op het onderwerp matchfixing. Sanne stort zich nu enthousiast op dit fenomeen zonder dat ze precies snapt hoe gevaarlijk dit voor haarzelf en voor haar omgeving is.
Sarah Prins is het pseudoniem van een ervaren Nederlandse journaliste. Ze heeft onder andere uitgebreid onderzoek gedaan naar corrupte sportorganisaties en de invloed van vervagende grenzen tussen sport- en zakenwereld. Dit is haar debuutroman.
Het verhaal switcht regelmatig van Sanne naar William, een keiharde Chinese gokcrimineel die zich recent losgemaakt heeft van zijn mentor Grote Broer en tijdens de Spelen in Rio zijn slag wil slaan.
Tijdens haar nasporingen komt Sanne in aanraking met een dubieus uitzendbureau dat escorts levert aan sporters, scheidsrechters en officials. De dames verdienen driehonderd reaal per dag voor ‘gewoon tolken’. Bij ‘speciale diensten’ wordt dit bedrag aanzienlijk verhoogd. De code hiervoor is De klant is vegetariër. Sanne gebruikt de schuilnaam Laura om bij het bureau in dienst te treden. Ze moet een Nederlandse topzwemmer verleiden. Dat gebeurt uiteindelijk ook, maar dan is het verhaal al veel verder: Wat volgde was seks. Bevrijdende, alle ellende wegdrukkende, heftige seks die eindigde met een woest orgasme in Koens krappe eenpersoonsbed, gevolgd door een diepe droomloze slaap.
Het lijkt erop de auteur een plot heeft bedacht en daar vervolgens een aantal personen bij heeft verzonnen, die niet al te veel diepgang hebben meegekregen. Sommige feiten worden aangestipt, zoals de zelfmoord van Sanne’s broer en komen dan nog zo nu en dan terug. Ook haar complexe verhouding met haar moeder wordt wel heel schematisch weergegeven. Fabian is een vrij vergevingsgezinde workaholic, die Sanne zelfs zonder ‘goed gesprek’ haar misstap vergeeft. Het boek is ook vrij humorloos, behalve een grapje over het ‘naar de top masseren’ van Dafne Schippers.
Het is voor de lezer moeilijk zich te vereenzelvigen met Sanne, die vaak meer op een Viva- of Bouquet-meisje dan op een slimme journaliste lijkt. Ook de informatie over William is vrij summier.
Minder geslaagde kruising van een thriller en een chicklit.
Aan dit boek is tevens speciale aandacht besteed tijdens het programma Zomeravond van MeerRadio op maandag 1 augustus 2016. Deze uitzending wordt herhaald op maandag 15 augustus. Het geluidsbestand kunt u hieronder aanklikken.