Jacqueline Coppens – Evenwicht. ISBN 978-90-8660-330-5. 389 pagina’s, € 19,95. Arnhem: Ellessy 2017.
Zwaargewicht leven verdwijnt in de dood.
Marli van Doorn tobt sinds haar jeugd met het divagedrag van haar moeder. Overal waar moeder opdook stal ze de show. En dat terwijl ze bepaald geen schoonheidskoningin was. Maar ze was sexy, ontzettend sexy. En daar maakte ze goed gebruik van. Toen Marli ouder werd, zag ze haar als concurrent en ze liet niet na haar kind in een ongunstig daglicht te zetten. Marli begon te eten, uit troost en uit pure frustratie. Moeder was mollig – ze noemde dat ‘goed geproportioneerd’ – maar Marli ging haar voorbij. Ze werd zwaarder en daarna loodzwaar. Het evenwicht in haar leven was zoek. Toen ze, eind twintig, bij een ziekenhuis op de patiëntenadministratie kwam werken, woog ze ruim honderd kilo. Een maagband, zo besloot ze, zou haar van haar overgewicht afhelpen. Ze vergaarde informatie op internet en in haar ‘eigen’ ziekenhuis. En daar ontdekt ze dat er onder de patiënten die deze zogenoemde bariatrische operatie hadden ondergaan de laatste tijd wel opvallend veel waren overleden aan onbenoemde complicaties. En dat terwijl de specialist op dat terrein, chirurg Van de Boom, alom geprezen werd om zijn kunde op dit terrein.
Marli besluit zelf niet onder het mes te gaan en gewoon te gaan diëten. Maar ze gaat wel op zoek naar de geheimzinnige doden. Haar buren, die een neef hebben verloren die onlangs zo’n operatie onderging, vragen ook haar hulp. De ouders van de neef willen de oorzaak weten en dan de chirurg aanklagen. Marli zit door haar werk met haar neus op alle ziekenhuisdossiers en haar speurzin wordt steeds groter. Maar dan wordt ze bedreigd: ze moet ophouden met dat gesnuffel, want anders… Wie weet dat ze daarmee bezig is. Wie kan ze vertrouwen? Haar nieuwe vriend, een jonge arts-assistent? Maar die wil een baan bij Van de Boom, dus zal hij de chirurg wel dekken. Wat moet ze? Ze zoekt door en de dreigementen worden harder.
Jacqueline Coppens werkte zeven jaar als hoofd van de medische bibliotheek van een ziekenhuis. Daarna stapte ze over naar een boekwinkel. Ze volgde een training aan de Schrijversvakschool in Amsterdam, won verschillende verhalenwedstrijden en is freelance tekstschrijver. Dit boek is haar debuut. Het werd genomineerd voor de Coffee Company Book Award.
Doktersromans zijn overbekend en vormen geliefde ontspannings-leeskost. Dokters-misdaadromans zijn bij mijn weten een minder bekend fenomeen. Coppens heeft daarmee een origineel thema te pakken. Doordat de auteur zelf in een ziekenhuis gewerkt heeft, weet ze de werksfeer en de standsverschillen tussen de ‘witte jassen’ en het overige personeel mooi te tekenen.
Het verhaal van de maagband-doden door opzet en schuld, maar wiens schuld en waarom en hoe, en wat is de rol van de speurende Marli, is af en toe wat warrig maar dat is een kwestie van terugkijken. De stevige dosis seks is soms een tikkie buitenissig, zeker voor ‘recht-op-en-neerders’. De auteur heeft er in elk geval een fraai complot met onverwachte uitschieters van gemaakt dat de lezer niet gauw ergens anders zal aantreffen.
Hier en daar wat inconsequenties (voorbeeld: als Marli twaalf is en naar de brugklas gaat verandert ze haar naam Marilaine in Marli, maar verderop vertelt ze dat ze haar naam meteen na haar moeders dood veranderd heeft en dat was jaren later), maar vooruit, het is de auteur vergeven.
Een origineel debuut.