Moorddadige persoonlijkheidsstoornis
Amber ligt na een verkeersongeluk in coma, maar hoort desondanks wat er om haar heen gebeurt. Er ontwikkelt zich een horrorscenario.
Voorlopig liggen er drie dingen vast. De patiënt die in pseudo-coma ligt en dus lijdt aan het zogenaamde locked-in syndroom, heet Amber Reynolds. Ze is vijfendertig jaar oud en is getrouwd met Paul.
Op Tweede Kerstdag is Amber in Pauls auto gestapt. Zelf heeft ze geen rijbewijs, maar de omstandigheden waren zodanig heftig dat ze mogelijk toch achter het stuur klom en wegreed. Maar het kan ook zijn dat ze op de bijrijdersstoel zat. Onduidelijk is of ze daar vrijwillig terechtkwam en wie dan de bestuurder was. In eerste instantie verdenkt de politie Paul, maar ze moeten hem laten gaan omdat er geen enkel bewijs is dat hij reed. Dat het helemaal fout afliep is wel duidelijk. De auto raakte van de weg en Amber schoot door de voorruit.
Nu ligt ze in het hospitaal waar Paul, haar ouders en zus Claire op bezoek komen. Niemand, ook de specialisten niet, hebben in de gaten dat Amber alles hoort wat om haar heen gebeurt. Dit stelt de patiënt zeker niet gerust. Maar ze kan geen vin verroeren en ligt machteloos op bed en wordt kunstmatige gevoed en door verpleegsters gewassen en gekeerd. Dan verschijnt Edward aan haar bed.
Een paar dagen voor het ongeluk liep ze deze ex na jaren tegen het lijf. Destijds had ze hem op een onaardige manier gedumpt, maar Edward leek nog steeds verliefd. Toevallig heeft hij in het ziekenhuis waar Amber ligt een ondergeschikt paramedisch baantje, maar aan haar bed afficheert hij zichzelf in het bijzijn van Paul en Claire als behandelend arts. Wat wil deze man?
Met haar jongere zusje Claire heeft Amber een haat-liefdeverhouding. Vooral het feit dat Claire en David een schattig tweeling hebben en Amber maar niet in verwachting kan raken, doet de spanning oplopen. Amber voelt zich achtergesteld. Dat was al zo toen ze kinderen waren en Claire het lievelingetje van vooral hun moeder was.
Amber heeft gelukkig wel succes in haar werk. Ze dreigde een paar dagen terug als radiopresentatrice ontslagen te worden. Door list en bedrog wist ze echter een oudere collega in diskrediet te brengen en ervoor te zorgen dat deze gedwongen werd het veld te ruimen.
Nu ze in coma ligt, merkt Amber tot haar schrik dat ze opnieuw moet vechten voor haar bestaan. Ze blijkt bereid daarvoor alle middelen ter hand te willen nemen, maar eerst zal ze zich moeten bevrijden uit haar schijnbaar bewusteloze toestand.
Auteur
Alice Feeney is schrijver en journalist. Ze werkte vijftien jaar bij de BBC als verslaggever, nieuwsredacteur en producer. Ze woont nu in het landelijke Surrey in Engeland. Dit boek is haar thrillerdebuut.
Vanuit herinneringen aan haar kindertijd en de laatste week voor het ongeluk wordt de gecompliceerde persoonlijkheid van de comateuze Amber knap gereconstrueerd en de lezer langzaam voorbereid op onversneden horror. De auteur haalt het onderste uit de kan en schuwt geen overkill aan persoonlijkheidsstoornissen.
Vooral de flashbacks zijn goed geschreven en duidelijk. De lezer moet zelf oordelen of zij / hij de gecompliceerde plot helemaal kan volgen.
Een mooi debuut.
Alice Feeney – Soms lieg ik. Vertaald uit het Engels (Sometimes I Lie) door Mary Bresser. ISBN 978-94-005-0975-7, 336 pagina’s, € 15,00. Amsterdam: A.W. Bruna 2018.