Asbestcriminelen
Detective doet onderzoek naar de kwalijke praktijken van een fabriek.
De fabriek Trynaco in Blaasbroek werkte met asbestproducten. Veel arbeiders zijn daardoor ziek geworden, maar het bedrijf ontkent. De Mechelse detective Arturo Dias moet namens de advocaten van de slachtoffers onderzoek doen en ondervindt daarbij veel tegenwerking. Hij wordt zelfs ontvoerd en komt terecht in Roemenië waar Trynaco een mijn exploiteert. Een ecologische ramp dreigt. Kunnen Dias en zijn dochter Sara iets bereiken tegen de bijna criminele industriëlen, het corrupte stadsbestuur en de vreemde politie?
Auteur
Raymond Rombout (1954) is misdaadauteur, James Bond-expert, recensent en columnist. In 2012 verscheen zijn eerste Arturo Dias misdaadroman Kunstroof. Dit uitstekend ‘los’ te lezen boek is het derde deel van de Dias-serie.
Het onderzoek kent twee sporen. Arturo gaat als veiligheidsbeambte werken in de fabriek om daar te spioneren. Zijn dochter en zijn vriendin Lenka bezoeken gezinnen met asbestslachtoffers. Ze proberen hen over te halen een proces aan te spannen. Dias wordt al snel als indringer ontdekt en overhandigd aan de politie. Op het politiebureau wordt hij ondervraagd. Het verslag van deze ondervraging is het meest bizarre gedeelte van het boek. De commissaris heeft seks met een knappe agente en de blote Arturo krijgt ondertussen klappen met een zweep. Dit spelletje wordt verstoord door bewakers van Trynaco die Dias ontvoeren. Ze gaan op weg naar Rosia Montana in Roemenië.
Daar is ook de technisch directeur Henri de Vries. Van diens vrouw had hij de opdracht gekregen hem te schaduwen. Ze verdacht hem namelijk van pedofilie. Wel gemakkelijk voor onze detective! Hij hoeft De Vries niet meer op te sporen. Dias is aanvankelijk een gevangene, maar naarmate de reis vordert gaan de mannen van Trynaco inzien dat hij in Rosa Montana nuttig werk zou kunnen doen. Het gedeelte dat gaat over het verblijf in Roemenië is zeker het spannendst. Er zijn pittige gevechten waarbij de detective zijn mannetje staat.
Het boek bevat ook veel trage stukken: een toeristische beschrijving van Mechelen, talrijke cafégesprekken en een uitgebreide uitleg over de soorten asbest en de kwalijke gevolgen ervan.
De grote verdienste is het maatschappelijk engagement. Duidelijk wordt verteld hoe slordig fabrikanten omgaan met de gezondheid van het personeel en ook hoe ze heel listig proberen om onder schadevergoeding uit te komen. In Roemenië is er dan ook nog het probleem van de vernietiging van een landschap door de mijnbouw. De plaatselijke bevolking is de dupe en de regering strijkt het geld op. Daarnaast is het gewoon een vermakelijke thriller.
Raymond Rombout – Rosia Montana. Een Arturo Dias misdaadverhaal. ISBN 978-94-624-2077-9, 327 pagina’s, € 19,95. Westerlo: Uitgeverij Kramat 2017.