Met Job geen getob
Vakantie. Velen kijken er reikhalzend naar uit. Het is een populair gespreksonderwerp. Vakantie is overigens niet alleen genieten, het kan ook afzien worden: slechte hotels, vieze campings, voedselvergiftigingen en verdere ramspoed zijn niet ongewoon. En toch zijn er elk jaar duizenden vakantiegangers die blijmoedig goed voorbereid, of juist niet, eigen haard en huis verlaten om een tijdje elders in binnen- of buitenland te verblijven. En, zoals het aloude spreekwoord luidt: Wie verre reizen maakt kan veel vertellen.
Auteur
Zo ook Job ter Steege (1948), muziekleraar in ruste (of, zoals hij zelf zegt: altijd op vakantie wat iets anders is dan met). Job heeft een aantal hobby’s, waaronder reizen (met Spanje als favoriete bestemming), pianospelen, fotograferen, boeken lezen en recenseren (u raadt het al, voor www.leeskost.nl). Hij is de auteur van de boeken Muziekonderwijs in de praktijk, Prostaatkanker in pittige columns, Muziekonderwijs in pittige columns en Verstrikt in het HBO.
Al weer enige jaren geleden begon Job tijdens zijn reizen zijn ervaringen (in brede zin, want hij schuwt niet interessante of vermakelijke zijpaden te bewandelen) dagelijks op te schrijven en, vergezeld van een aantal relevante foto’s te mailen naar een groeiend aantal belangstellenden. Omdat zijn reistips niet alleen nuttig waren, maar het lezen van deze stukjes voor velen smullen betekende kwam het advies de mails te bundelen ten behoeve van een groter publiek.
Na het lezen en recenseren van Dolores Redondo’s thriller Erfenis van de botten en geïnspireerd door Ernest Hemingway’s En de zon gaat op besloot de auteur dit jaar de Spaanse provincie Navarra in Baskenland op te zoeken. Hij boekte een herberg in de buurt van Elizondo en bereidde zich grondig voor. Als een echte leraar legt hij de relevante passages uit genoemde boeken uit, natuurlijk onder vermelding dat je voor een goed begrip deze titels beter zelf kunt lezen. Hij bezocht onder meer Pamplona, San Sebastian, de Bárdenas Reales, wapenopslagplaatsen van Baskische verzetsstrijders en de beruchte grot van Zaggarmudi. Ook werden er uitstapjes over de Franse grens gemaakt naar het huis van Edmond Rostand (de ‘vader’ van Cyrano de Bergerac) en naar Lourdes, waar een te snel uitgeschreven parkeerbon ongedaan moest worden gemaakt. De ijverige parkeerwachter die z’n kans schoon had gezien om snel een hoop bonnen te schrijven, was zo’n type die nét niet de filmrol van Stalin had weten te bemachtigen,
Het boekje bestaat uit vier delen. In Voorpret staat de inhoud van negentien mails verstuurd voor het vertrek, bijna allemaal op zijn Cato’s afgesloten met ‘Navarra. Mijn vakantiebestemming’. Dit om de lezer bij de les te houden? In Entr’act of pauzenummer lezen we over een ziekenhuisverblijf van onze reiziger, een bijzonder vermakelijk stuk. Dan beginnen de ‘echte’ reisverslagen, ooit in twintig mails verstuurd. Het boekje wordt tenslotte afgesloten met het deel Napret in vier afleveringen (met een prachtige uitsmijter over vals spelen op de piano). Dit is de enige structuur die de schrijver wenste aan te brengen, voor de rest gebruikt hij zijn voorbereidingen en aantekeningen over wat hij ziet en doet (en waarom) als een kapstok om vrolijk van de hak op de tak te springen, maar dat is juist de charme van dit boekje.
Vooruit. Eén van de vele observaties. Over de gehorige kamers in het hotel: Het stel naast me had er namelijk zin in en ze waren nog niet binnen of de vrouw (Ik heb ze geen van beiden gezien, ik ken ze tot nu toe alleen van horen neuken) begon me toch een partij geil te steunen en te zuchten. Zoets duurt gewoonlijk een paar minuten en in dit geval ook.
Onze reiziger weet wat hij wil. Dit soort reizen maak je alleen, want dan hoef je met niemand rekening te houden. Zijn vervoermiddel is de auto hij maakt als het maar enigszins mogelijk is gebruik van de snelwegen om zijn gekozen bestemming zo snel en comfortabel mogelijk te bereiken. Eenmaal ter plekke aangekomen worden de binnenwegen interessant om afgelegen plaatsjes te kunnen bezoeken of van mooie uitzichten te genieten. En de lezer krijgt niet alleen dagelijks verslag van wat onze Spanjeganger heeft gedaan, hij wordt tevens daarbij vergast op een aantal bijzaken, die er enigszins of geheel niets mee te maken hebben, maar best aangenaam zijn om te lezen.
Met name lezen we een en ander over de jeugd van de auteur, het door hem ‘genoten’ onderwijs en verschillende feiten uit zijn medische verleden. Ook zijn visie op het onderwijs in het algemeen en het muziekonderwijs in het bijzonder steekt hij niet onder stoelen en banken. En dat allemaal met de hem kenmerkende droge humor.
Ik heb ervan genoten en kan niet wachten op Jobs mails over zijn volgende reis.
Job te Steege – Navarra. Over pittige reizen. ISBN 978-94-021-9666-5, 124 pagina’s. € 18,50. Amsterdam: Brave New Books 2019.
Dit boek is tevens besproken tijdens het programma MAAKKENNISMAANDAG van MeerRadio op maandag 4 november 2019. Het geluidsbestand kunt u hieronder aanklikken.