De Kooi

Een trots jongensboek

Gespecialiseerde politieagent vertelt over de Tactische Dienst die zich bezig houdt met de meest gevaarlijke en vaak ook meest geheime opdrachten in het politiewerk.

Voor de politie solliciteer je. Marcel van de Ven knipte een bonnetje uit de Televizier. Als je dan geschikt blijkt en je hebt nog steeds zin word je politieagent.

Binnen het politieapparaat is er speciaal werk waar je niet voor solliciteert via zo’n bonnetje uit de krant. Wie in positieve zin opvalt en bepaalde ambities koestert kan terecht komen bij een dienst met een lange afkorting. De KLPD DSRT USO TT, de Korps Landelijke Politiediensten Dienst Specialisatie Recherche Toepassingen Unit Specialistische Operaties Tactisch Team. Dit is het team dat voor onze samenleving de kastanjes uit het vuur haalt. De mannen en vrouwen die uiterst riskante karweitjes opknappen om zware criminelen uiteindelijk veroordeeld te krijgen.

Tientallen kandidaten worden beoordeeld om toegelaten te worden voor het Tactisch Team. Uiteindelijk blijft maar een handvol over. De mentale en fysieke tests waaraan de kandidaten gedurende drie dagen worden blootgesteld dwingen respect af. In het bijzonder wordt het onderdeel balkenrun genoemd. Met afgrijzen denken de deelnemers eraan terug. De meesten worden weggestuurd of geven zelf op. Wie wordt geselecteerd, mag naar de Kooi.

De Kooi is het onderkomen, het gebouw, de bunker waar het allemaal gebeurt en vanwaar de crème de la crème van de Nederlandse politie haar werk doet. Met de nieuwe lichting erbij bestaat het Tactisch Team in 2003 uit zestien leden.

Van de Ven wordt tot zijn vreugde toegelaten en doorloopt een uiterst gevarieerde opleiding van acht maanden. Hij wordt onderdeel van een team dat 24 uur per etmaal klaar staat om de georganiseerde misdaad en terreur aan te pakken.

Het werk is hard en verslavend. De onderlinge loyaliteit is het cement tussen de teamleden. Deze golden boys van de politie worden op alles afgestuurd dat gevaarlijk is. Mensensmokkelaars die onderschept moeten worden, liquidaties die voorkomen moeten worden, het ontmaskeren van witwaspraktijken.

Ze bestrijden overvallen, foute prostitutie en geweldsdaden. Veel acties zijn gericht op drugstransporten waarbij het team zelfs naar het Caraïbisch gebied gaat om vaartuigen te onderscheppen en criminele handelsroutes in kaart te brengen.

Wanneer in 2004 Theo van Gogh wordt vermoord schiet het team de veiligheidsdiensten te hulp om terrorisme te tackelen. De Oost-Europese maffia is een andere club die om aandacht vraagt, maar ook bewoners van woonwagenkampen die menen boven de wet te staan krijgen te maken met het Tactisch Team.

Vaak moeten ze infiltreren en afluisterapparatuur plaatsen. Het zijn gevaarlijke karweitjes, want de tegenstanders zijn harde jongens die geen domme fouten maken en meestal vuurwapengevaarlijk zijn. Vanwege de geheime missies komt het ook voor dat de ‘gewone politie’ hen aanziet voor criminele onderwereldfiguren en friendly fire niet ondenkbaar is.

Auteur

Marcel van de Ven werkte tien jaar bij de geheime politiedienst. Hij zou het zo over willen doen, maar dan als vrijgezel, zo zegt hij in een interview. De combinatie met een geregeld gezinsleven blijkt namelijk niet mogelijk.

 

 

 

Al het andere wel, zo valt te lezen in De Kooi. Het boek biedt een rollercoaster van gevaarlijke situaties die Marcel en zijn makkers meemaken. Een verhaal van doorzetten, van saamhorigheid, van offers en verlies, maar vooral ook van successen. Een verhaal van trots.

Marcel van de Ven – De Kooi. ISBN 978-90-263-5186-0, 256 pagina’s, € 20,99. Amsterdam: Ambo | Anthos 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Autobiografie, Geweld. Bookmark de permalink.