Verrassende verhalen
Ogenschijnlijk gewone mensen komen in verrassende situaties terecht.
Deze bundel bestaat uit twintig verrassende verhalen. Ze verrassen niet zozeer door de inhoud, maar wel omdat ze heel vaak een onverwachte wending bezitten en ook omdat de schrijfster de vaak saaie werkelijkheid ombuigt en haar fantasie de vrije loop laat.
Het titelverhaal is daar al een goed voorbeeld van. Het begint met een schitterende openingszin: Mijn leven is een appel, dacht Hilde toen ze met haar boodschappen terug naar huis fietste. Rond, rond en saai, een doodgewone Elstar. Het gewone, routinematige winkelen loopt uit op een ware seksorgie waaraan iedereen meedoet. Voor de seks kiezen de mensen verschillende plekken. Ze doen het op de kazen, de broden, de vleeswaren en de bananen. Het klinkt nogal heftig, maar de beschrijving is bijzonder geestig, zelfs een beetje over de top.
Wel handig om met zo’n verhaal te beginnen en de bundel de titel te geven met het woord seks erin. In de rest van de verhalen speelt seks geen rol. Over het algemeen gaan de verhalen over mensen die hun situatie saai vinden: hun huwelijk, het moederschap, de baan. Op de een of andere manier proberen ze hun eentonige bestaan te ontvluchten.
Auteur
Michelle van der Kind (1978) studeerde Nederlands. Zij is docent Nederlands en schrijfster. Zij publiceerde verhalen op de literaire websites Hard//Hoofd en De Optimist. In 2015 won zij een schrijfwedstrijd van het Haarlems Dagblad. Deze verhalenbundel is haar debuut.
De schrijfster blijkt een goede observator te zijn, dat zien we bijvoorbeeld in Bedankt voor het winkelen. Evenals het eerste verhaal gaat het hierover een supermarkt. De hoofdpersoon staat bij de zelfscankassa en vertelt hoe het winkelend publiek zich gedraagt. Ook in het weergeven van sfeer is zij goed. Dat komt goed naar voren in het Examenkoorts. Het gaat hier om een docent die toezicht houdt bij een schriftelijk examen. Het is mooi om te zien hoe hij steeds meer medelijden krijgt met de leerlingen. In veel verhalen is sprake van herkenbare situaties, bijvoorbeeld de vader die zijn dochter begeleidt bij de zwemles, of het gezin dat een familieweekend doorbrengt in een vakantiepark.
Van der Kamp heeft een ongebreidelde fantasie. Dat komt naar voren in het Margatsni Hotel. Het is een geheimzinnig gebouw. Er zijn wel beloftes: fluorletters met de spreuk Change your life. Als ze na grote aarzeling naar binnen gaat, zegt een man Tijd voor fun. Time for playing. Het gelukt haar niet om zich te ontspannen en zich over te geven aan het plezier. Ze verdwaalt en blijft naar de uitgang vragen.
Een ander verhaal dat louter uit fantasie bestaat is Touw. De hoofdpersoon hield zich vroeger bezig met bergbeklimmen. Na een ongeluk van haar partner durft ze niet meer. Op de dakrand gezeten fantaseert ze dat ze op een berg zit en bestudeert ze de omgeving door een verrekijker.
Een mooie fantasie treffen we aan in Track-and-trace. Een vrouwelijke postbode is de hoofdpersoon, Zij bezorgt elke dag met de fiets de post. Plotseling voelt ze zich veranderen, ze heeft ineens andere, deftige kleding aan. In haar jaszak voelt ze een autosleutel. Als ze op de afstandsbediening drukt knipperen de lichten van een opvallend luxe auto. Ze begint aan een lange rondrit. De auto wordt steeds met bewondering nagestaard. Aan het eind van de middag brengt ze auto terug en verandert ze weer in een simpele postbode.
Een wat afwijkend, ontroerend verhaal is Blauwe engel. Een oudere vrouw is aan het wandelen en komt terecht in de jachthaven. Vroeger was haar gezin in het bezit van een zeiljacht. Met haar man maakte ze veel zeiltochten over het IJsselmeer. Later gingen haar twee kinderen ook mee. Dertig jaar geleden hebben ze de ‘Blauwe engel’ verkocht. Tot haar verbazing ligt de zeilboot op zijn oude plaats. Hij is uitstekend onderhouden. Ze klimt aan boord en vindt de sleutel op de oude plek. Ze krijgt het plan te gaan varen. Ze maakt het schip zeilklaar en vaart de haven uit. Een man aan de kant waarschuwt haar voor slecht weer. Ze is echter niet te houden. Ze vaart de Gouwzee op, ze maakt flinke vaart. Zo zou ze wel altijd door kunnen varen. Boven haar hoofd klinkt onweer. Ze sluit haar ogen. De boot schokt, de boot kraakt. Helga begint te neuriën. Prachtig.
Michelle van de Kind stelde een zeer geslaagde verhalenbundel samen. Haar stijl is levendig en helder. Dit debuut smaakt naar meer.
Michelle van der Kind – Sea, seks & witlof. ISBN 978-90-6446-155-2, € 19,50. Amsterdam: Gibbon Books 2021.