De goede terrorist

Haat en liefde in het kalifaat

Verzet en overleven in een verre wereld.

Nadat één van Roos’ studenten plotseling naar Syrië is afgereisd om zich aan te sluiten bij de radicale moslimstrijders, volgt zij de groepen op Twitter in de hoop grip te krijgen op het radicaliseringsproces van jongens als hij. Als er wéér een student zou radicaliseren zou ze de afreis vóór moeten zijn, met hem moeten praten. Maar dan, op een dag, ziet ze tussen de foto’s van de strijders en martelaren een akelig bekend gezicht, het gezicht van haar ex-man sinds een jaar, Ahmed. Ze waren vijftien jaar samen en haar liefde voor hem is nooit verdwenen.  En nu zou hij als zelfmoordterrorist om het leven zijn gekomen. Roos is ontzet. Ahmed was compleet allergisch voor alles wat radicaal en moslim was, ‘een achterlijk geloof’ noemde hij het. En nu zou deze man, deze vrijdenker en westerse computerspecialist die zij dacht zo goed te kennen, zichzelf hebben opgeblazen om Allah te eren? Ze vergroot de foto op het scherm, ziet een litteken naast zijn oog dat hem tekent, en weet dat de foto niet nep is: Ahmed is dood. Overstuur belt zij Ahmeds zoon, haar stiefzoon (Moes) Mustafa. Hij weet nog van niets. Ook benadert zij Sam, Ahmeds beste vriend. Gedrieën besluiten zij via internet op speurtocht te gaan. Ze moeten weten of dit geen fakenieuws is, of Ahmed echt als terrorist is gestorven, ze kunnen het niet geloven.

Sam en Moes weten goed de weg op het wereldwijde net. Bovendien heeft Moes nog niet lang geleden contact gehad met zijn jongere broer Fuad die na de scheiding is opgevoed door hun moeder Mina, die zich bekeerd heeft tot een fanatieke moslim. Fuad is zelf nu ook streng in het islamitische geloof, tot afkeer van Ahmed en Moes. Maar nu Ahmed kennelijk in Irak als martelaar is gestorven weet Fuad wellicht meer daarvan. Mustafa neemt contact op met zijn broer en die komt niet alleen met opmerkelijke feiten, maar doet ook meteen pogingen Mustafa te rekruteren voor de strijd van ISIS. Er tekent zich een rampzalig beeld af. Roos zoekt en vindt troost en steun bij Sam, maar kan toch Ahmed niet loslaten. Ahmed, die in den vreemde ongetwijfeld een seksslavin toegewezen gekregen heeft, een speciaal voor deze dienst ontvoerde yezidivrouw. Dit is ontrouw in Allah’s dienst. Roos is wanhopig. Sam vertrekt naar het kalifaat om achter de waarheid te komen. Nu is Roos haar beide geliefden kwijt.

Auteur

Judit Neurink (1957) werkte en woonde ruim tien jaar in het Koerdische deel van Irak. De radicale groep ISIS, Irak, yezidi’s en de Koerden zijn haar specialiteiten. Ze vertrok in 2008 naar Iraaks Koerdistan om daar een mediacentrum op te zetten en journalisten te trainen. In 2013 keerde ze terug tot de journalistiek. Ze werkte voor Trouw, De Standaard, NOS, VRT en andere internationale media. Ze schreef eerder onder meer De oorlog van ISIS , De vrouwen van het kalifaat en Mijn Iraakse familie. Inmiddels woont ze in Athene en bericht nog regelmatig over Irak en de regio daaromheen. Samen met oud-correspondent Conny Keessen maakt ze de podcast: Tussen Athene en Bagdad.

Tegenwoordig schrijft ze ook fictie; deze boeken zijn gebaseerd op haar ervaringen in de Arabische wereld en stoelen op waargebeurde verhalen uit die contreien. Ook haar in 2016 overleden Marokkaans-Nederlandse echtgenoot Ali Lazrak – ‘specialist op het gebied van de radicale islam lang voordat die term populair werd’, aldus Neurink – vertelde haar veel verhalen. ‘Hij waarschuwde’, aldus Neurink, ‘al jaren voor de gevaren van radicale moslims en droeg op deze wijze indirect bij aan dit boek.’

Dit boek wordt nadrukkelijk als fictie, als een roman gepresenteerd. En de basis, een verhaal over liefde en haat, is dat ook. Maar de manier waarop Neurink schrijft over de werkwijze, de gruwelen, de achtergronden en de geschiedenis van de terroristen en het leed wat zij aanrichten is een spiegel van het ware leven daar. Het is een spannende roman maar het is tegelijkertijd een waarschuwing: laten we ons wapenen tegen geweld, de discussie aangaan zo lang dat mogelijk is.

Een meeslepende roman die werkelijkheid kan zijn en op vele fronten ook werkelijkheid is.

Laat het in vredesnaam nooit een westerse werkelijkheid worden. Want wat in dit geweldige boek meeslepend is wordt dan dodelijke waarheid.

Judit NeurinkDe goede terrorist. Ook uitgegeven als The Good Terrorist. ISBN 9-798873-9320-78, 244 pagina’s, €13,99. Eigen beheer 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Terrorisme. Bookmark de permalink.