Droom van morgen

Hoe veel kan iemand incasseren?

Is vergeven nog wel een optie?

De vijftienjarige Kayleigh voelt zich niet thuis in Wieringerwerf, waarheen zij onlangs met haar ouders verhuisde. Op school is het uit Amsterdam afkomstige meisje een buitenbeetje. In een ultieme poging erbij te horen tut ze zich op, kleedt ze zich sexy en gaat naar de kermis. Daar vestigt ze de aandacht op zich van een viertal ruige jongens. Een van hen wil via haar wraak nemen op haar vader, die hij schuldig acht aan de zelfmoord van zijn eigen vader.

Op weg naar huis wordt ze ontvoerd en daarna op beestachtige wijze verkracht en mishandeld. Meer dood dan levend belandt ze in het ziekenhuis. Daar komt ze als een zombie uit. Het begin van een leven van drinken, blowen, zelfmoordpogingen en opnames in een psychiatrische inrichting. Niemand lijkt tot haar te kunnen doordringen. Is er nog hoop voor Kayleigh?

Auteur

Mariska Noordeloos (1970) heeft een cafetaria in Andijk, Noord-Holland. In 2017 debuteerde ze met Het spel is uit en sindsdien zijn er verschillende thrillers van haar hand verschenen. Haar boeken zijn heftig en rauw en behandelen maatschappelijke onderwerpen als huiselijk geweld, mishandeling, verkrachten en pesten. 

Met uitzondering van de proloog die in 1991 is gedateerd, speelt het boek zich in chronologische volgorde zich af tussen 1983 en 1999. In 97 korte hoofdstukken, zich afspelend in Nederland en later in Spanje, laat de auteur niet alleen Kayleigh aan het woord, maar ook haar belagers en zelfs een enkele keer haar vader. Dat aan het woord mag letterlijk worden genomen, want iedereen wordt als ik-figuur neergezet. Hierdoor kunnen we kennis nemen van ieders perceptie op het gebeurde. Het ligt voor de hand dat die percepties flink van elkaar afwijken.

Jaren na die traumatische gebeurtenis begint Kayleigh in Spanje een eigen winkeltje. Het leven lijkt haar eindelijk toe te lachen, maar dan wordt ze wederom geconfronteerd met haar kwelgeesten. Kan zij nu zelf het heft in handen nemen? De gebeurtenissen volgen elkaar in een snel tempo op, tot in de epiloog een onverwachte, maar niet onlogische ontknoping volgt van dit huiveringwekkende drama.

Een hard boek dat soms op het randje van geloofwaardigheid balanceert. Er worden nogal wat moorden gepleegd. Voor het verhaal is het nodig dat die onopgelost blijven en daar krijg ik toch een beetje de kriebels van.

Desalniettemin heeft dit boek me zo van begin tot einde weten te boeien dat ik graag meer van Mariska wil lezen.

Mariska Noordeloos – Droom van morgen. ISBN 978-94-6501-643-6, 270 pagina’s, € 21,95. Andijk: Eigen beheer 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.