Goed snik

Essays, columns en andere bedachtsels

Spelen met taal.

Vrouwen, kinderen en honden. Deze onderwerpen, maar niet alleen, komen aan de o9rde in dit bundeltje. De auteur heeft een eigenzinnige kijk op het leven. Soms verwondert hij zich, een enkele keer is hij wat geïrriteerd, maar zijn visie is meestal zonnig, hoewel hij regelmatig plaagstootjes uitdeelt. Hij mag graag met onze taal spelen, zoals onder meer blijkt uit de titel van het boekje, tevens van het langste van de meestal korte stukjes van één pagina plus of minus een alinea.

Auteur

Jeroen Griekspoor (1963) werkte na de PABO bij de politie en in het basisonderwijs. Hij studeerde onderwijskunde, werkte als remedial teacher en had een praktijk voor kinderen met leer- en gedragsproblemen. Tegenwoordig maakt hij radioprogramma’s en sinds 2013 maakt hij de inhoud van de website www.zijnzegje.nl, waar hij zichzelf een geboren schrijver noemt. Verschillende bijdragen uit dit boekje zagen eerst het licht op deze site.

Jeroen debuteerde als auteur met Op het tapijt gebracht. Misstanden in een gesloten geloofsgemeenschap.

In het allereerste stukje ergert de schrijver zich aan gaten in het kruis van een nieuwe spijkerbroek. Hij vermoedt dat daar de maffia achter zit: We worden genaaid waar we bijstaan. Als verzetsdaad koopt hij geen nieuwe, maar gaat naar een kleermaker die ervoor zorgt dat de wind langs onze geslachtsdelen verdwijnt. Het wordt onze kruistocht in spijkerbroek. Vermakelijk.

De stukjes worden een enkele keer afgewisseld door een kort gedicht. Deze vond ik leuk.

LOT

je

zal maar

een bij zijn

levenslang veroordeeld tot de

bijstand

Terechte irritatie blijkt in Laat maar zitten waarin sponsorlopen voor nieuw schoolmeubilair aan de kaak worden gesteld. Ook andere grotere en kleinere irritaties (het dopje van de tandpasta) komen aan de orde, zoals wat er allemaal tegenwoordig moet op school: kringgesprekken, projectweken, excursies, creamiddagen, maandsluitingen, verkeersexamens, sponsorlopen, Sint-, kerst-, paas en andere vieringen (lees vreetfestijnen), werk, versier-, kijk-, vierdaagse- en voorlichtingsavonden, speel-, sport- en de juffen en meesters vieren hun verjaardag-dagen en vanaf groep zeven is het  schoolreisje – wegens succes – verlengd tot kampweek. Het stukje heet leuk, maar je wordt van het lezen al moe.

Kiezen eindigt in een anticlimax. Jeroen vertelt zijn ‘lieftallige’ dat hij een bladblazer wil aanschaffen. Zij die doorgaans geen blad voor de mond neemt, zei: ‘Een bladblazer. Die komt er niet in. Weggegooid geld. Ga gewoon vegen, man!’ En ik maar denken dat ik een keuze had.

Ontroerend is Veilig achterop, waarin Griekspoor wat melancholisch terugdenk aan zijn vader.

Ik geeft geen verdere voorbeelden of citaten. Als u met mij van het bovenstaande hebt genoten moet u dit werkje (ook uitermate geschikt als geschenk) zelf maar aanschaffen. U krijgt er vast geen spijt van. 

Jeroen GriekspoorGoed snik. Essays, columns en andere bedachtsels. ISBN 9789465018157, 110 pagina’s, € 22,96. Amsterdam: Brave New Books 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Columns, Humor. Bookmark de permalink.