Sub rosa

Thomas Berg kiest zijn pad

Onweerstaanbare prequel van een reeks Leuven-misdaden.

Het is 1990. Thomas Berg is een twintigjarige student aan de universiteit van Leuven. Hij studeert theologie. Eigenlijk boeit die studie hem niet bovenmate, maar toen hij na school twijfelde over zijn studiekeus ried zijn moeder hem theologie aan en dat heeft hij toen maar gedaan. Als Thomas in zijn tweede studiejaar zit overlijdt tot zijn grote verdriet zijn moeder aan kanker. Tegelijkertijd voelt hij zich minder verplicht ‘moeders studie’ af te ronden. Maar wat dan wel? Zijn hoogleraar Sanderius nodigt hem uit een avond bij hem te komen praten. Thomas is zijn beste student, misschien kan hij hem overhalen door te gaan met zijn studie.

In het huis van Sanderius ziet Thomas een oude codex op perkament op tafel liggen. Sanderius haalt hem haastig weg: dit was niet voor Thomas’ ogen bestemd, het verhaal is nog sub rosa (geheim). Het document blijkt een evangelie van Judas Iskariot te zijn, voor Bijbelkenners de verrader van Jezus Christus. Een opzienbarend geschrift, waarvan het bestaan niet bekend is.

Tezelfdertijd leer Thomas Elke kennen, de dochter van de hoogleraar. Sanderius publiceert een artikel over Judas’ evangelie, de wereld van de theologische wetenschap staat op zijn kop. Een andere hoogleraar valt Sanderius fel aan en beschuldigt hem van bedrog. Het blijkt dat deze hoogleraar verwikkeld is in een strijd over de vraag wie rector magnificus mag worden: hij of Sanderius. Redenen genoeg voor Thomas om, razend nieuwsgierig, met behulp van Elke eens flink te gaan peuren in de modder van waarheid en bedrog. En dan verschijnt er opeens een boek Memoires van een verrader, het zou Judas’ evangelie zijn, in modern Nederlands hertaald door Willem Sanderius. De boeken vliegen de winkel uit. Maar Thomas’ aanvankelijk enthousiasme slaat al spoedig in wantrouwen om.

Auteur

Jo Claes (1955) was tot aan zijn pensionering in 2016 docent Nederlands en Engels in het voortgezet onderwijs. Claes is deskundige op het gebied van iconografie, katholiek erfgoed en hagiografie, religieuze onderwerpen die hij prachtig inzet in zijn misdaadromans. Hij debuteerde in 1986 met de verhalenbundel De Stenen Toren, het boek verwierf meteen een prijs voor het Beste Debuut. Al Claes’ boeken spelen in Leuven, volgens hem de mooiste stad van België. In 2008 verscheen met De zaak Torfs inspecteur Thomas Berg voor het eerst ten tonele. De sympathieke Berg won de harten van alle lezers, zodat Claes hem inmiddels achttien keer opvoerde. Nu komt de jonge Berg aan bod.

Claes’ werk is meermaals bekroond, onder meer met de Hercule Poirot Publieksprijs 2014 en 2017 en de Gouden Strop 2015.

Berg wordt wel vergeleken met inspecteur Morse, de beroemde politie-inspecteur uit de Engelse misdaadserie: sympathiek, zeer intelligent, alert en met een brede mensenkennis.

Twaald jaar na het einde van de serie verscheen opeens de jonge Morse als beginnend recherxheur. Al even sympathiek, nog wat minder ervaring en het begin van een hele nieuwe serie.

Jo Claes is wat mij betreft de beste schrijver van misdaadromans in de Lage Landen. Zijn pure taalgebruik, zijn brede historische en vaak filosofische kijk op dingen maken zijn Berg-boeken tot juweeltjes. Als hij met deze prequel de aanzet geeft tot een serie over de jonge Thomas Berg sta ik weer vooraan in de rij om de reeks jonkies te gaan lezen.

Een heerlijk boek!

Jo ClaesSub Rosa. Prequel van de Thomas Berg-reeks. ISBN 978-90-5240-934-4, 332 pagina’s, € 24,99. Antwerpen: Uitgeverij Houtekiet 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.