Vos in de VS

Leven in het hart van de Amerikaanse democratie

‘Don’t try to be yourself’

Geboren in Groningen en getogen in Maastricht was het Michiel Vos’ grote wens in de VS te gaan studeren. Dus daar vertrok hij, voor een jaar, achttien jaar oud. Nog niet wetend dat hij ooit een échte Amerikaan zou worden, ingetrouwd in de politieke bovenlaag van het land, Amerika-kenner bij uitstek omdat hij zijn nieuwe vaderland met hart en ziel adopteerde. De hang naar het oude Holland zou pas later weer terugkomen, toen de liefdesrelatie met de VS wat scheuren begon te vertonen. Maar toen was hij al Amerikaan, getrouwd met Alexandra Pelosi, vader van Paul en Thomas ‘sons of Old Europe, Princes of New Amsterdam’ aan wie hij zijn boek opdraagt.

In Vos in de VS geeft Michiel Vos een kijkje in de keuken van het rijke en invloedrijke Amerika, waar hij nu twintig jaar woont, waar hij nooit Amerikaan ís omdat het leven er altijd een ‘act’ is . Als Michiel Vos filmregisseur Paul Verhoeven vraagt waarom hij ooit naar Amerika vertrok en hoe zijn ervaringen zijn, adviseert deze hem: wees nooit de jongen die naar Hollandse principes leeft volgens het ‘doe maar gewoon dan doe je gek genoeg’. Integendeel. ‘Go with the flow. Verkoop jezelf, laat zien hoe goed je bent en don’t try to be yourself. In Nederland is succes fout, In Amerika is het prima. Ofwel, nog iets schaamtelozer, iets Amerikaanser zo je wilt: I’ll be whatever you want me to be, just pay me’. Of, zoals de hardrockgod Gene Simmons van de band Kiss formuleerde: Wees een kameleon. Je dient de kleur aan te nemen van je achtergrond. Je moet van kleur willen verschieten en daar niet moeilijk over doen.

Een van de ‘acts’ is het om gefotografeerd te worden met een beroemde, machtige man of vrouw. Michiel Vos is talloze malen gefotografeerd, de binnenkaft van zijn boek geeft een voorbeeld daarvan. Zijn naam wordt consequent verkeerd uitgesproken: een Maggheel Vosss uit Amsterdam, klonk het de eerste keer in 2003 en in de inmiddels voorbije tijd is daar wat variatie in gekomen. Maar goed, de schoonzoon van Nancy Pelosi komt overal wel binnen, Michiels zoons hebben van jongs af aan op het kantoor van oma Nancy met hun autootjes op de vloer zitten spelen. Op de foto dus met Bush, Barack Obama, Donald Trump en natuurlijk Joe Biden. Van Michiel wordt niet meer verwacht dan een ‘How are you doing, Mr President’, uitgesproken zonder vraagteken want er werd geen antwoord op deze vraag verwacht. Soms riep het woord ‘Amsterdam’ een reactie van Mr President op. Bush sprak het woord uit als ‘Ahmmmsterdham’ en zijn herkenbare hinnik maakte zelfs een kort gesprekje rond. Joe Biden gaf Vos’ zoons Paul en Thomas beide keren dat hij hen zag het advies: ‘Boys, respect the bro code’. Broers dienen altijd voor elkaar op te komen.

Amerika is het land van vitamine R, van Relatie, want relaties maken de wereld. En waar Michiel en Alexandra ook zijn: de bijeenkomst draait altijd om geld. Wat ben je waard voor een ander, wat is een ander waard voor jou. Ook daarvan geeft Vos uitgebreide voorbeelden.

Auteur

Michiel Vos (1970) studeerde een jaar in Amerika toen hij achttien was. Daarna studeerde hij rechten in Nederland en werd advocaat. Hij gooide het roer om en besloot de journalistiek in te gaan. Aangezien Amerika nog steeds trok greep hij de kans aan om stage te lopen bij Max Westerman die sinds 1991 in de VS werkte als correspondent en daar de presidentsverkiezingen voor RTL Nieuws versloeg. Van 2004 tot 2015 was Vos wekelijks te beluisteren als Amerika-correspondent in het radioprogramma RuuddeWild.nl. Ook was hij werkzaam als correspondent voor de VRT, Eén Vandaag en Goedemorgen Nederland. Vos is een vaste gast in praatprogramma’s, bijvoorbeeld bij Jinek, Beau en Humberto. Hij maakte met Beau van Erven Dorens de docuserie Beau en Michiel in Amerika. In 2014 kwam de VPRO met de documentaireserie My America. Daarin laat Vos het land zien door eigen ogen.

Tijdens de bestorming van het Capitool in 2021 bracht Vos tussen de menigte live verslag uit, zijn vrouw en zijn schoonmoeder Nancy Pelosi zaten vast in het gebouw.

Michiel Vos ontmoette Alexandra Pelosi op het International Documentary Filmfestival Amsterdam van 2002. Zij presenteerde daar haar film Journeys with George, over de Bush-campagne van 2000. Later werkten de twee samen aan een documentaire Diary of a Political Tourist over de campagne van de Democratische Partij in 2004 waarbij zij John Kerry op de voet volgden.

Lees Amerika, vergaap je aan Amerika, dompel je onder in het Amerika van de onweerstaanbaar meeslepende schrijver Michiel Vos en verbaas je, hoofdstuk na hoofdstuk.

Wat een verrukkelijk boek!

Michiel Vos – Vos in de VS. ISBN 9-789-048-8715-20, 397 pagina’s, € 22,99. Amsterdam: Hollands Diep Uitgevers 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Politiek, Verenigde Staten. Bookmark de permalink.