De belofte

Een fel begeerd manuscript

Verliefd op Afrika.

De achttienjarige Mia leeft samen met haar moeder, een succesvolle schrijfster. Mia heeft haar vader nooit gekend, hij ging weg voor haar geboorte. Mia’s moeder, Halina, krijgt kanker en sterft. In deze laatste periode van haar leven schrijft ze haar laatste boek dat handelt over Mia’s vader Kay. Het gelukt haar niet het verhaal te beëindigen. Ze geeft Mia de opdracht het einde te schrijven. Mia moet tevens beloven op zoek te gaan naar haar vader in Zuid-Afrika. Zeven jaar later, als Mia haar opleiding voor fotografe met succes heeft afgerond, reist ze naar Zuid-Afrika. Ze heeft een fotowedstrijd gewonnen en mag een reportage maken in een gebied van haar keuze. Ze kiest voor Zuid-Afrika. De tweede helft van deze roman is geheel gewijd aan Mia’s verblijf in het township Kraalwater in Zuid-Afrika. Van de intieme familiesfeer komen we in het boeiende maar ook zeer gevaarlijke Afrika. Pas in dit deel is eigenlijk sprake van een thriller.

Auteur

Merel Disselkoen (1976) reisde meer dan veertig keer naar Zuidelijk Afrika en verloor haar hart aan de cultuur en de wildernis. Ze werkte lange tijd in en een township en deed er research voor haar boeken. Ze debuteerde in 2022 met Witkind. De belofte is haar tweede boek.

Het boek wordt aangeduid als een literaire thriller. Sommige liefhebbers van spannende thrillers zullen misschien in het eerste deel afhaken want dat heeft veel weg van een feelgood roman met sympathieke personen. De verhouding moeder-dochter is innig en ontroerend beschreven. De omgeving werkt ook mee aan de prettige sfeer.

Het Zuid-Afrikaanse verhaal kent grote tegenstellingen. Direct bij haar aankomst wordt Mia gewaarschuwd voor gevaren. Ze mag de auto niet uit, sieraden moeten af, ‘s avonds en ‘s nachts mag ze niet naar buiten. Ze belandt ook in een gevaarlijke situatie. Daarnaast zijn er ook hier weer zeer sympathieke mensen. Heel ontroerend is de vriendschap met het meisje Nadia. Het is mooi dat de bevolking Mia gaat waarderen. Ze is iemand die belangstelling toont en nieuwsgierig is. Langzaam ontstaat bij haar een grote liefde voor Afrika.

Het boek kent wel enkele opvallende toevalligheden. Zo is daar de ontmoeting met haar vroegere leraar Freek Hij duikt ineens op bij de plaatselijke school. Met de liefde is het direct bingo. De manier waarop Mia haar vader op het spoor komt is ook toevallig. De vraag blijft, gaat ze hem vinden, leeft hij nog?

De meeste spanning ontstaat tijdens de zoektocht van Mia naar haar vader en door de verwikkelingen rondom het manuscript van Halina’s laatste boek. Het manuscript van een succesvolle schrijver is kennelijk een waardevol object.

De belofte is een originele en sympathieke roman.

Merel DisselkoenDe belofte. ISBN 978-94-610-9943-3, 300 pagina’s, € 21,99. Laren: De Crime Compagnie 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.