De flessentrekker

Hebzucht leidt tot misdaad

Het rode goud van de oude wijnen.

De op school weinig populaire Maxim Dupont – te bol, te rozig, te engelachtig –  lijkt een weinig florissante toekomst te wachten. Maar dan, bij toeval, ontdekt de jongen zijn roeping in de fles. Nee, hij gaat niet aan de drank, integendeel: hij wordt wijnhandelaar. En als inkoper van wijnen komt hij erachter dat sommige wijnen er niet zijn om op te drinken, maar om te bewaren, het zijn beleggingsobjecten die met het jaar meer waard worden. Daar kan Maxim niet tegenop met zijn smakelijke, maar niet echt kostbare wijnen. Tenzij hij natuurlijk de hand zou kunnen leggen op oude flessen, van die bestofte zwartgroene flessen die je met de grootste zorgvuldigheid hanteert, bijna als baby’s. Maxim zou graag naam krijgen als handelaar in dergelijk kostbaar rood-goud. Hij begint wijnen te vervalsen, geeft nieuwe wijn een oud etiket. Dat levert hem flink geld op. Maar dan ontmoet hij Claudine, de eigenares van een vooraanstaande wijnhandel. Hij krijgt een affaire met haar. Maar Claudine en Maxim hebben allebei een dubbele agenda.

Ze worden partners in crime en gaan de strijd aan met de grote en heel machtige organisatie Serlus, die met geld strooit en kleine wijnboeren in de tang houdt om maar zoveel mogelijk winst te maken. Dubbele winst, omdat die wijn na het bottelen opeens van naam verandert. Maar Serlus laat niet met zich spotten en hanteert zwaar geschut om tegenstanders de mond te snoeren, desnoods komen daar wapens aan te pas. Niet alleen op laag niveau, maar tot in de hoogste regionen. Het maakt Claudine en Maxim alleen maar vastberadener, al speelt in Maxims hoofd wel het schuldgevoel op: wat zou Claudine denken als ze wist dat ook hij wijn vervalst had?

Auteur

Ilja Gort (1951) is schrijver, wijnboer en presentator. Hij kocht een chateau in Frankrijk en maakt daar zijn wijnen. Dat is de basis voor al zijn boeken, meer of minder autobiografisch en stuk voor stuk het lezen waard. Hij schreef ook De nieuwe Wijnsurvivalgids. Wijnboek voor bierdrinkers. Hij boekstaaft zijn eigen avonturen in Frankrijk en maakt voor de televisie reis/wijnprogramma’s die je als kijker niet kunt zien zonder een mooi gevuld glas in de hand. Naast de boeken over zijn eigen leven schrijft Gort ook avonturenboeken, allemaal met als achtergrond Frankrijk in de ban van de wijn.

Dit boek over wijn-vervalsen is een echte Gort, vrolijk, gezellig, vol onverwachte momenten. Echt een vakantieboek, zeker voor de Frankrijk-vakantiegangers. En toch… ik heb als absolute fan wel eens een betere Gort gelezen. Ik vond dit gegeven grappig, maar de uitwerking soms een tikje ‘over de top’. Duidelijk geschreven op een vervolg, met een eind zonder duidelijk eind.

Een echte Gort, maar met een wat magere afdronk.

Ilja GortDe flessentrekker. ISBN 9-789-83-34328-0. 249 pagina’s, € 17,99. Amersfoort, Gort Publishers 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Eten en drinken, Fictie. Bookmark de permalink.