Het D-Day complot

Spionnenoorlog

Een niet aflatende wraakzucht.

Het D-Day complot is een thriller die zich afspeelt van 1936 tot de geallieerde invasie in Normandië van juni 1944. Belangrijke onderwerpen: de beginjaren van Hitler, het begin van de Jodenvervolging, de Kristallnacht, de bezetting in Nederland, en Operatie Fortitude, het plan om de Duitsers te misleiden over de komende invasie.

Auteur

Tomas Ross, pseudoniem voor Willem Pieter Hoogendoorn (1989) was journalist en debuteerde in 1980 met De Honden van het Verraad als schrijver van misdaadromans. Zijn boeken zijn gebaseerd op feiten en grondige research en vormen daarom een vermenging van fictie en feiten. Dit genre wordt faction genoemd. Als schrijver is hij heel productief. Het D-Day complot is zijn 61-ste thriller. Ross werd drie keer beloond met de Gouden Strop. In 2014 werd de Gouden Vleermuis aan hem toegekend voor zijn hele thrilleroeuvre.

Hoofdpersonen in het boek zijn twee spionnen. Jonas Muller, alias Jonas Rädeker, alias James Temple is met de codenaam Sonja spion voor de Abwehr, de Duitse inlichtingendienst.

De andere hoofdpersoon is Guus de Koning. Hij werkt als spion voor de Nederlandse veiligheidsdienst. Guus is op jacht naar de Duitse spion Sonja, de moordenaar van zijn broer.

Een interessant gedeelte speelt zich af in de meidagen van 1940, de invasie van de Duitsers. Zowel Guus als Jonas Muller bevinden zich in Den Haag als op 10 mei daar vliegvelden worden gebombardeerd.

Deel II speelt zich af in 1944. Het verhaal verplaatst zich naar Groot Brittannië. Jonas Muller is nog steeds spion voor de Abwehr. Zijn opdracht is om uit te zoeken waar de geallieerden de invasie gaan uitvoeren. Ook treffen we Guus en zijn vriendin in Engeland. Als Guus verneemt dat zijn aartsvijand Jonas Muller ook in Engeland werkt wordt het zijn opdracht om hem op te sporen en te doden. Daartoe  werkt hij samen met de Britse geheime dienst. Achtervolgd door Guus gaat Jonas op weg naar Berlijn via Frankrijk. Het boek kent een verrassend slot.

De nieuwste roman van Tomas Ross is een boek barstensvol feiten, personages en schuilnamen. De lezer moet daardoor wel goed bij de les blijven. Er valt veel te leren over de periode 1936-1940. Feiten en fictie worden fraai gecombineerd.

Een spannende en leerzame spionagethriller.

Tomas Ross – Het D-Day complot. ISBN 978-94-031-2939-6, 446 pagina’s, € 22,99. Amsterdam: Uitgeverij Cargo 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.