Mijn leven

Sportieve (en andere) ontboezemingen

Feyenoords knuffelbeer vertelt…

Jan Boskamp, Jantje Boskamp of, zoals u in Vlaanderen wilt, Johan Boskamp. Een bovenmodale voetballer die de pech had te moeten concurreren met het wereldmiddenveld Van Hangem, Jansen en Hasil. Zo viel hij ‘slechts’ in toen zijn Feyenoord in 1971 als eerste Nederlandse club de Wereldcup won tegen de Argentijnse slagers van Estudiantes. Zijn Feyenoord, waarvan hij nog altijd een van de meest trouwe supporters is.

Boskamp is, evenals zijn voetbalmakkers Coentje Moulijn en Wimpie Jansen een échte Rotterdammer, een jongen van de gestampte pot. Iemand die van zijn hart geen moordkuil maakt, zoals wel blijkt uit de inhoud van dit boek.

Auteur

Jan Boskamp (Rotterdam, 1948) werd als speler drie keer landskampioen met Feyenoord en won hij één keer de KNVB-beker, met het Belgische RWDM werd hij één keer kampioen en twee keer man van het seizoen. Ook won hij de Belgische Gouden Schoen. Als trainer werd hij met RSC Anderlecht drie keer kampioen van België en won hij tweemaal de Belgische beker. Later werd hij een zowel in Nederland als in Vlaanderen gewaardeerd voetbalanalist. Op zijn vijfenzeventigste stopte hij daar nu mee, een mooi moment voor het lanceren van zijn autobiografie (die bij een Vlaamse uitgever verscheen), waaraan Jans vrouw Lydia meeschreef.

We leren in dit boek niet alleen de voetballer Jan Boskamp kennen, maar ook een en ander over zijn fascinatie voor de Tweede Wereldoorlog. Een enkele keer laat hij ons toe bij de verdrietige momenten in zijn leven. En de volledige tekst van zijn favoriete lied Ketelbinkie (Toen wij uit Rotterdam vertrokken) is afgedrukt.

Maar het gaat toch vooral om het voetballen. Jan schuwde de strijd niet. Hij kon incasseren, maar ook uitdelen. Niemands edele delen waren veilig.

Je hebt vervelende en sympathieke ouwehoeren. Boskamp hoort voor mij bij de laatste categorie. Daarbij komt dat ik tijdens het lezen regelmatig een aha-erlebnis kreeg. En hij blijft een ras-Feyenoorder.

Als ik niet in De Kuip zit, verliest mijn cluppie. Daar ben ik rotsvast van overtuigd. Dan is mijn hele week verziekt en zweer ik geen poot meer in het stadion te zetten. De volgende keer ben ik weer op mijn plek en is alles vergeven en vergeten.

Het boek is geïllustreerd met een aantal mooie zwart-wit foto’s.

Dankjewel Jan.

Jan Boskamp – Mijn leven. Sportieve (en andere) ontboezemingen. ISBN 978-90-223-4130-8, 175 pagina’s, € 21,00. Antwerpen: Uitgeverij Manteau 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Voetbal. Bookmark de permalink.