Het Genootschap van de Roze Bril
Een hoofdinspecteur John Six thriller.
Hoofdinspecteur John Six in Oudenaarde moet de ontvoering van Nausikaä oplossen. Ze is de dochter van de uiterste rechtse politicus Adelbrecht Vleugels. Het is een vreemde ontvoering, want er wordt geen losgeld gevraagd. De ontvoerders spelen literaire spelletjes, die de politie. naar bepaalde plaatsen lokken. Er is ook sprake van Het Genootschap van de Roze Bril. De zeer intelligente en belezen Six probeert met goed speurwerk, samen met zijn assistente Marlies Dewolf, de misdrijven op te lossen. Natuurlijk worden ze tegengewerkt, een bijna klassiek gegeven, door hun chef commissaris Colin Verschaeren.
Auteur
Stefaan Desmet (1961) schreef onder meer over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen. Hij publiceerde eerder al de verhalenbundel Reigers en andere verhalen en de romans De tovenaar van half negen en Wit verdriet, zwart verdriet.
Een origineel element is het spelletje. De politie krijgt briefjes met verwijzingen naar literaire schrijvers. Het gaat hier om de dichter Jote T’Hooft. De politie wordt dan gelokt naar een bepaalde plaats. In het geval van de genoemde dichter is dat Oudenaarde zelf. Andere auteurs die een rol spelen zijn Hugo Claus, Jef Geeraerts en Cyriel Buysse. Heel toevallig is John Six een zeer belezen literatuurkenner. Pijlsnel weet hij de raadsels op te lossen.
In het hele boek komen kritische opmerkingen tegen ultra rechtse verschijnselen voor. In het begin bezoekt John Six een bijeenkomst waar de politicus Adelbrecht Vleugels een toespraak houdt. Opmerkelijk is zijn slotzin: In tijden van invallende duisternis kan alleen de uil van Minerva redding brengen. Vleugels verwijst hiermee naar een toespraak van de uiterste rechtse Nederlandse politicus Thierry Baudet. Ook vreemdelingenhaat komt naar voren. Op een school wordt door een leerkracht een Marokkaanse leerling in elkaar geslagen. De jongen wordt invalide, maar de leerkracht wordt niet bestraft. Hij wordt zelfs door een groepje leerlingen gehuldigd.
Nausikaä is een roman met veel personages. John Six heeft het moeilijk omdat vrijwel iedereen steeds verschillende leugens vertelt. Sommigen, zoals de stiefmoeder van de verdwenen Nausikaä, worden vele keren verhoord, maar de waarheid komt pas laat aan het licht.
De opbouw van het verhaal zit goed in elkaar. Met zijn intelligente speurwerk komt John Six steeds dichter bij de waarheid. Langzaam wordt ook duidelijk dat de personages in het verleden iets gemeenschappelijks hadden. Door deze opbouw blijft het boek spannend tot het geweldig spannende en zeer onverwachte slot.
Een politieroman zoals hij hoort te zijn.
Stefaan Desmet – Nausikaä. ISBN 978-94-640-7680-6, 258 pagina’s, € 25. Gent: Uitgeverij Partizaan 2024.