VOS

Het laatste weeshuis

Gevangen in boosaardige goedheid.

Het is het jaar 1962. In een kasteel wonen eenentwintig kinderen en zes volwassenen. Twee van die volwassenen zijn de pleegouders, Margot en Maurits Vos. En aangezien de kinderen niet beter weten dan dat zij weeskinderen zijn, dragen zij ook de achternaam Vos. Isabel is inmiddels zeventien. Zij is een getalenteerd violiste, krijgt les van Margot. Victoria, haar beste vriendin is al even bedreven op de piano. Alle kinderen worden opgevoed met muziek. En eens per jaar geven zij een concert voor de leden van de groep Nobilitas, rijke mensen die hun opvoeding bekostigen. De kinderen hebben het goed. Maar toch voelt Isabel zich opgesloten, ze wil de echte wereld in. Ze wil na haar eindexamen naar Parijs om aan het conservatorium te gaan studeren, samen met Victoria. Maar Nobilitas heeft andere plannen met de kinderen, en die lijken minder nobel dan hun naam doet vermoeden.

Als Maurits de verborgen agenda van de groep ontdekt, doet hij – via zijn vader die lid is van de orde – alle mogelijke moeite om die duistere plannen tegen te gaan. De Nobilitasleden willen niet dat de kinderen gaan studeren, ze willen dat de kinderen aan hen worden overgeleverd. Voor welk doel? Dat is nog geheim. Intussen wordt Isabel verliefd, Parijs lijkt ver weg. En Victoria valt van de ene liefde in de andere met onverwachte gevolgen. Haar leven lijkt in duigen te liggen ware het niet dat…

Auteur

Elle van Rijn (1967) volgde de toneelopleiding aan de Toneelschool Maastricht. Ze werd actrice, maar ging ook schrijven. Ze debuteerde in 2006 met De tragische geschiedenis van mijn succes. Daarna volgden in hoog tempo historische of andere romans en scripts elkaar op. Verschillende van haar boeken waren ‘meerdelig’ zoals bijvoorbeeld De wandelaars, dat in twee delen verscheen en Het laatste weeshuis dat in drie delen zal verschijnen waarvan Vos het eerste deel is. De overige twee delen Zwaan en Kolibrie verschijnen binnenkort. Die worden geschreven door Lotta Magnusson en Jacqueline Rogers. De drie vrouwen bedachten gezamenlijk hoe het verhaal van Het laatste Weeshuis moest worden en namen op zich allemaal een deel te schrijven, onafhankelijk van elkaar.

Er ontstaan problemen als de leden van Nobilitas op hun strepen gaan staan. Het lijkt erop dat er een kind geofferd moet worden. Dat kan niet waar zijn!

Via een continue opbouw van spanning trekt Elle van Rijn haar lezers het verhaal in. Er klopt iets niet, maar wat? Waar gaat dit naar toe? Wat is de rol van Maurits? Is dat wel zo’n liefhebbende vader of heeft hij iets te verbergen en staat hij daardoor in het krijt bij onbetrouwbare lieden? Is Victoria, zonder dat zij dat zelf weet, de spil in dit duivelse spel?

Een geweldig boek. Ik heb het met groot plezier gelezen en als Zwaan en Kolibrie even goed zijn dat staat deze trilogie als een huis.

Elle van Rijn – Vos. Het laatste weeshuis. ISBN 9-789-044-3640-8-8, 282 pagina’s, € 22,99. Amsterdam: The House of Books 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Geschiedenis. Bookmark de permalink.