Stoute kleine piranha

Een De Vriese & Durnez thriller

Geheimen van de Sint-Jacobsorde.

De proloog van de thriller is een flashback. Tien jaar geleden leert Sarah Martens Pierrot Rastin kennen tijdens de Gentse Feesten. Ze worden een stel. Het verhaal schakelt na de korte inleiding abrupt over. Sarah wordt op hardhandige wijze ontvoerd. Haar minnaar wordt dood teruggevonden. Politieman Nathan Durnez gaat de zaak oplossen. Hij vraagt zijn ex-collega Marjolein de Vriese hem te assisteren. Zij is pas gestopt met haar politiewerk omdat ze wil gaan studeren. Na lang aandringen stemt ze toe. Samen hebben ze de ‘Engelenmoord’ opgelost. Marjolein wil ook uitzoeken wat er met haar vader is gebeurd. Hij was een politieman en werd vermoord. Hij heeft een slechte reputatie gekregen en Marjolein wil eerherstel.

Auteur

Bjorn van den Eynde (1984) is een Vlaamse schrijver, tv-scenarist en regisseur. Hij schreef vooral jeugdboeken en werd bekend met de Young Adult-serie Team Morris. In 2023 verscheen De engelenmoord de eerste thriller in de serie De Vriese & Durnez. Stoute kleine piranha is het vervolgdeel.

Nathan ontdekt overeenkomsten met moorden van acht jaar geleden in verschillende Europese landen. De slachtoffers vertonen steeds bijt- en snijwonden. De moordenaar stuurt telkens berichten per e-mail over moorden die hij gaat plegen. De tekst is hetzelfde, maar er wordt ook verwezen naar een livestream. Het videobeeld laat een brandende kaars zien in een stolp met daarin ook lieveheersbeestjes. Als de kaars dooft is er weer een nieuw lichaam. De politie zit op die manier steeds in een race met de tijd.

De samenwerking tussen Nathan en Marjolein verloopt uiterst stroef. Nathan verzwijgt zaken en  houdt dat lang vol. Marjolein is woedend. In het gehele boek blijft de verhouding tussen hen problematisch. Het is jammer dat ook aan het eind van dit tweede deel niet duidelijk wordt welke rol Marjoleins vader speelde. Misschien in deel drie?

De opbouw is erg fragmentarisch. Er zijn maar liefst 173 hoofdstukken met een lengte tussen een halve en drie pagina’s. Het perspectief wisselt eveneens vaak. Iedereen komt aan het woord: de politiemensen, de slachtoffers en de dader. Aan de ene kant is het wat verwarrend, de lezer moet steeds omschakelen, aan de andere kant blijft het boek daardoor heel spannend. Die spanning is de grootste verdienste van deze politieroman. Het is trouwens geen boek voor tere zielen want de moordenaar is ongekend wreed. Verder komen er verscheidene vaders voor die hun kinderen tuchtigen, een opvallend detail. De godsdienstige sekte Sint-Jacobsorde, waarvan de meeste personages lid zijn, is geen vredelievend clubje. Allen zijn in het bezit van een Jakobsschelp, symbool van pelgrims onderweg naar Santiago de Compostella.

Een mooie tegenstelling tot al dit geweld vormen de verhalen over De Gentse Spelen. Heel vaak gaat het dan over de muziek van Gorki, een band met de zanger Luc de Vos. Er worden liedteksten geciteerd, zoals die van Stoute kleine piranha, tevens de titel van deze behoorlijk omvangrijke thriller, waarin wel veel verschillende zaken aangeroerd worden. Dat kan echt minder. Toch is de schrijver er in geslaagd een uiterst spannende en meeslepende thriller te schrijven.

Bjorn van de Eynde – Stoute kleine piranha. Een De Vriese en Durnez thriller. ISBN 978-94-6337-314-2, 510 pagina’s, € 22. Kalmthout: Pelckmans Uitgevers 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.