De affaire

Wheelen en dealen in de politiek…

… met de dood tot gevolg.

Jacky Leeghwater werkt in Brussel als correspondent voor de Volkskrant. Ze houdt niet alleen dáár het dagelijks nieuws van het Europarlement bij, maar reist ook maandelijks met ‘de club’ mee naar Straatsburg, waar de stemmingen plaatsvinden. Bovendien schrijft zij een veelgelezen column waarin ze het EU-reilen en zeilen van puntig analytisch commentaar voorziet. Het gevolg is dat Jacky iedereen kent die ertoe doet. Jacky is gescheiden van Pim,  werkzaam bij Shell. De voormalige echtelieden zorgen om de week voor hun twee dochters Olivia en Julie. Is Jacky in Straatsburg, dan heeft ze ‘vrij’ tussen het harde werken door. Vrij om  naar de kroeg te gaan, vrij om ófficials’ ánders te leren kennen. Het is tegen Jacky’s principes om een liefdesrelatie aan te gaan met iemand wiens werk ze als journalist moet becommentariëren,. Toch komt het zover. Ze krijgt een affaire met de immens populaire politiek leider van de Groenen, Didier Vermeire. Ze wil er een punt achter zetten, ook al omdat zij via Pim merkwaardige dingen over hem te horen krijgt. Is haar ex jaloers?

Jacky krijgt het onaangename gevoel dat er meer speelt. Dat er binnen het parlement valse spelletjes worden gespeeld en dat haar geliefde Didier daar ook in verstrikt is geraakt. De macht van Didier reikt verder dan zij dacht en Jacky raakt in een netwerk van corruptie verstrikt. Er moet een belangrijke beslissing worden genomen en partijen maken dealtjes. Ze weet ‘wheelen en dealen hoort erbij in de politiek’, maar meestal gebeurt dat in openheid, dit keer niet. Politici draaien als jachthonden om hun prooi heen, ze doen alles om er zelf beter van te worden en Jacky ziet met afschuw dat bekenden van haar in dit spelletje van machtsmisbruik en corruptie worden meegesleurd. Als er een dode valt, trekt zij zich terug van het toneel. Maar daarmee is niets opgelost. En ze weet zelfs niet meer of zij haar geliefde Didier nog kan vertrouwen.

Auteur

Yvonne Doorduyn werd geboren in Terneuzen en woont in Den Haag. Ze werkt als speechschrijver bij het ministerie van Defensie. Eerder was zij woordvoerder bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu, persvoorlichter bij het Europees Parlement en politiek verslaggever bij de Volkskrant. In haar werk altijd gebonden aan de strikte waarheid, terwijl ze graag creatief schrijver zou zijn, besloot zij naast haar werk de vrijheid van de fantasie op te pakken. Ze debuteerde in 2020 met Onmacht, een politieke thriller die zich afspeelt rond het Binnenhof. De hoofdpersoon, Sarah Bovens, werkt net als de auteur als speechschrijver.

In De affaire maakt Doorduyn opnieuw gebruik van haar werkervaring op politiek terrein. Het boek kwam op de shortlist 2024 voor de Gouden Strop.

Houdt u van politiek? Van macht? Van romantiek? Van spanning? Vaart? Van een uiterst intelligente plot? En van uitgekiend taalgebruik? Dan mag u dit boek niet missen.

Lees deze geweldige thriller. Begin vroeg op de dag. Want als u verdiept bent in dit boek, stopt u niet met lezen voor u van de hoed en de rand weet.

Yvonne Doorduyn – De affaire. ISBN 9-789-026-3632-45, 366 pagina’s, € 15,-. Amsterdam: Ambo | Anthos 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Politiek. Bookmark de permalink.