De Christiemoorden

De ultieme wraak

De puzzels van een seriemoordenaar.

In het Belgische dorpje Mollendaal wordt een bibliothecaresse verrast door geheimzinnige pakketjes. Iedere woensdag wordt er een thriller van Agatha Christie bezorgd met raadselachtige briefjes. De afzender is anoniem. Samen met haar thrillerleesclub – in het dorp bekend als de ‘moordwijven’ – probeert ze de puzzel op te lossen. Op woensdagen vinden er vreemde acties plaats: een hond wordt vergiftigd, een oplaadkabel wordt beschadigd zodat de eigenaar te maken krijgt met een elektrocutie, een pakje met een boomslang, een aanval met hoornaars en een ontploffing. Bij deze incidenten komt de plaatselijke agent Isabelle in actie. Zij werkt samen de thrillerleesclub. Zal de rust wederkeren in Mollendaal​?

Auteur

Dominique Bibau (1977) is in het dagelijks leven docent Nederlands en Engels. Daarnaast is hij een succesvol thrillerschrijver, wiens werk verschillende keren werd bekroond. Met Russisch voor beginners verkreeg hij de Hercule Poirotprijs en de Gouden Strop. In 2010 kreeg hij de Ward Ruyslinckprijs voor korte verhalen.

De auteur is er in geslaagd met om met de bibliothecaresse Judith een boeiende hoofdpersoon neer te zetten, een fervente boekenliefhebster  Helaas wordt ze bijna uitsluitend geconfronteerd met mensen die niet van lezen houden. Bij de thrillerleesclub gaat het de meesten om gezelligheid en de bejaarden komen voor de gratis koffie. Ze worden door Judith ‘fluisterbejaarden’ genoemd. Haar routine met vaste gewoontes wordt ernstig verstoord als ze opgezadeld wordt met een assistent. Deze Geoffrey gaat eigenzinnig zijn eigen gang. Een vermakelijk onderdeel van dzee misdaadroman. Het is ook mooi te zien hoe er heel geleidelijk een wederzijdse waardering ontstaat.

De plot is origineel. De puzzels rondom de boeken met de speurder Hercule Poirot zijn interessant. Op den duur ontdekken ze een verband tussen de inhoud van de verschillende boeken en de misdrijven op de woensdagen. Die misdrijven zijn soms bizar. Wat te denken van een aanval met hoornaars of met een boomslang. Langzaam wordt naar de oplossing van de raadsels gewerkt, de spanning blijft er in. Het einde is zo als het hoort zeer verrassend.

Isabelle de wijkagent is een sympathieke en intelligente politievrouw. Door haar meerderen en collega’s wordt ze tegengewerkt. Haar intuïtie zegt haar dat er echt iets aan de hand is, maar er zijn te weinig concrete aanwijzingen en het wordt haar verboden door te gaan met de zaak. Een klassiek gegeven in vele politieromans en -series, denk bijvoorbeeld aan Witse. Het geeft voldoening om te lezen dat in dit geval agent Isabelle het bij het rechte eind heeft.

Een sympathieke en spannende misdaadroman.

Dominique Biebau – De Christiemoorden. ISBN 978-94-6434-235-2, 227 pagina’s, € 22,50. Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.