De real naked truth

40 jaar on tour met Golden Earring

Niet met en niet zonder kunnen.

In februari 2021 stopt de Nederlandse rockband Golden Earring omdat zanger en gitarist George Kooymans ALS heeft. Net als het publiek moet ook de crew dit uit de media vernemen. Het is ook opmerkelijk dat de crewleden daarna niet bijgepraat worden. Het blijft stil tot er, na bijna een half jaar, eindelijk een uitnodiging komt voor, ja voor wat eigenlijk? Een afscheidsfeest? Maar het wordt geen feest. Volgens Hans Muijsson is het eerder ongemakkelijk dan gezellig. De ziekte van de niet aanwezige George is de olifant in de kamer die wordt vermeden en een bedankje voor de crew kan er niet af. Het bestaan van de band gaat uit als een nachtkaars.

Hans Muijsson begint zijn boek The Real Naked Truth: 40 Jaar on Tour met Golden Earring, met het einde van de band. Het zet de toon voor de rest van het boek dat laat zien dat Muijsson en de bandleden een ambivalente relatie hadden. Het doet denken aan de uitspraak: ‘Vrouwen, je kunt niet met ze leven, maar ook niet zonder hen’. Hoewel Muijsson de bandleden respecteert heeft hij ook het nodige met hen te stellen gehad en gedroegen ze zich vaak als een stel horken.

Muijsson vervolgt zijn verhaal met het beschrijven van zijn jeugd en hoe hij uiteindelijk bij de Golden Earring terechtkwam. Waarna een meeslepende en nostalgische terugblik volgt over wat er achter de schermen gebeurde. Muijsson werkte meer dan veertig jaar voor de band en zijn vermakelijke anekdotes over een leven in de hectische wereld van de muziekindustrie en het leven onderweg zijn dan ook talrijk. Daarbij spaart hij niemand, ook zichzelf niet. De term ‘real naked truth’ is dan ook toepasselijk.

Auteur

© Sjef Potters

Hans Muijsson werkte als roadie, chauffeur, tourmanager en verzorger. Daarnaast leidde hij een tijdlang de fanclub en verdiende hij bij als merchandiser. Hij vertelt erover zonder te romantiseren. Daardoor krijgen we een eerlijk en rauw beeld van zijn leven en worden de glamour en glitter die vaak worden geassocieerd met het leven van rocksterren flink genuanceerd.

René Verweijmeren bracht Muijsson op het idee om dit boek te schrijven en hielp hem daarmee.

Het was hard werken. Muijsson laat zien dat er veel planning en improvisatie nodig was om alles soepel te laten verlopen, of het nu gaat om het opzetten van het podium, het vervoeren van apparatuur of het zorgen voor de drank. Hij beschrijft ook hoe seks en drugs hun tol eisten. Het koste hem maar liefst drie huwelijken. Maar ook de band leidde eronder. Zo was het geluid tijdens optredens jarenlang slecht omdat de zaalmixer vaak knetterstoned of bezopen achter de knoppen stond; raakte de creativiteit zoek en kwam er sinds eind jaren negentig bedroevend weinig nieuw werk uit; en miste de band kansen om uit te groeien tot een formatie van wereldformaat. Muijsson zag de onprofessionele praktijken voor zijn neus gebeuren, verbaasde zich erover, maar beruste er uiteindelijk in.

Naast het verhaal over het leven on tour, biedt het boek ook een interessant perspectief op de dynamiek binnen Golden Earring zelf. Muijsson beschrijft de verschillende persoonlijkheden van de bandleden – Barry Hay, George Kooymans, Rinus Gerritsen en Cesar Zuiderwijk – en de manier waarop ze met elkaar omgingen. Vooral het gedrag van Kooymans valt op, die regelmatig volledig over de rooie ging en met meubilair smeet. Verder heeft Muijsson het ook over de verschillende fasen in de carrière van de band, waaronder de relatieve stilte en hun comebacks.

Dit boek onderscheidt zich van andere biografieën of tourverslagen door de nadruk op de praktische en menselijke kant van het tourleven. Het was zwaar om continu onderweg te zijn: de uitputting, het gemis van familie en vrienden en de soms eindeloze routine van reizen en optreden. De balans tussen werk en privé is een terugkerend thema en Muijsson geeft toe dat hij er niet in is geslaagd daarin een balans te vinden. Het spijt hem dat zijn vele kinderen hun vader hebben moeten missen.

Aan het einde beschrijft Muijsson met veel emotie hoe het hij het einde van de Golden Earring beleefde. De melancholie en het verdriet zijn voelbaar, maar er is ook trots en voldoening over wat er samen is bereikt.

The Real Naked Truth: 40 Jaar on Tour met Golden Earring is een eerlijk en onderhoudend portret van een band en hun leven op tournee. Muijsson weet daarbij de balans te vinden tussen humor en ontroering en biedt een uniek perspectief op het leven achter de schermen. Geschreven door een hardwerkend en zeer trouw crewlid. Een man die beter verdiende, maar ervoor koos om het allemaal te laten gebeuren omdat hij niet zonder de Earring kon leven.

Niet alleen een must-read voor fans van de Golden Earring, maar ook voor iedereen die geïnteresseerd is in de muziekindustrie en het leven on the road. Bovendien een bijzonder mooie uitgave met prachtige foto’s in een stijlvolle opmaak. Klasse!

Golden Earring

Golden Earring was een van de langst bestaande bands ter wereld. Ze werd in 1961 in Den Haag opgericht en was een van bekendste acts binnen de beatscène. De band veranderde mee met de tijd. Na een psychedelische fase vond de groep in 1970 een eigen energieke rocksound en haar definitieve line-up van Barry Hay (zang, fluit, gitaar), George Kooymans (gitaar, zang), Rinus Gerritsen (bas, keyboards) en Cesar Zuiderwijk (drums). De grote doorbraak kwam in 1973 met het album Moontan en de internationale hitsingle Radar Love.

Hans Muijsson – De real naked truth. 40 jaar on tour met Golden Earring. Gebonden uitgave. € 45,00. ISBN 9789083361253. 250 pagina’s met foto’s. Obdam: Uitgeverij Doornwater 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Muziek. Bookmark de permalink.