Open

Het eind van een té bijzondere relatie

Zeven jaren van liefde en lijden.

In 2013 begonnen zij aan een ‘vulkanische relatie’ met veel discussies, veel plezier en met gepassioneerde seks. Zij was bezet, de affaire was geheim. Maar toen haar vriend van het toneel verdween wilde hij zo spoedig mogelijk ‘de affaire normaliseren’. Hij wachtte één dag. ‘Denk je dat je monogaam kunt blijven? vroeg je op een nacht. (….) ‘Ja”, zei jij. Maar dat was niet zo. Je – en het is de lezers spoedig duidelijk dat dit de auteur betreft die een merendeels autobiografische roman schrijft over deze liefde – was geen man voor monogamie. De verteller (Huff) wil een open relatie aangaan, maar daar staat zij niet achter. Uiteindelijk geeft ze toe, want ze wil hem niet verliezen. Ze spreken af dat ze allebei afspraakjes met anderen kunnen maken, seks met die anderen kunnen hebben en nooit jaloers zullen zijn. Waar zij aanvankelijk tegen was, is zij na enige tijd degene die het meest gebruikt maakt van de vrijheden van de open relatie. En hij blijkt dat slechter te verdragen dan hij had verwacht. Er ontstaan irritaties, de relatie lijdt eronder. Ze besluiten de ander niet meer op de hoogte te brengen van afspraken. De veelgeprezen vrije en vooral ‘Open relatie’ wordt zo gesloten als een oester.

Huff neemt de lezer mee door de jaren. Hij start sommige hoofdstukken met wat feiten uit het wereldgebeuren. 2013: de pausverkiezing. 2015: haar vader sterft, de NASA vindt water op Mars. 2016, tegen de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy wordt een onderzoek ingesteld wegens campagnefondsen. 2020, volgens de recente gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er in 24 uur tijd wereldwijd 230.370 nieuwe gevallen van Covid-19 gemeld; een recordaantal… Het is maar een greep uit veel meer. Het is een mooie manier om de lezer samen met de geliefden in hun tijd terug te plaatsen, in het grote en kleine nieuws van volk en een mensenleven.

En tussen deze bedrijven door groeit en krimpt een relatie. Van Open is geen sprake meer. Van liefde ook steeds minder.

Auteur

Philip Huff (1984) is schrijver en regisseur. Hij studeerde Spaans aan de Universiteit van Granada, geschiedenis en wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam en deed een minor Amerikanistiek aan de Humboldt Universiteit in Berlijn. De naam ‘Huff’is een pseudoniem.

Hij debuteerde in 2008 met een kort verhaal in De Gids. Daarna volgden korte verhalen in andere literaire tijdschriften. In oktober 2009 verscheen zijn eerste roman Dagen van Gras, over een achttienjarige jongen die moeizaam herstelt van een psychose. Het boek werd genomineerd voor de Academica Debutantenprijs. Thomas Kaan verfilmde dit boek voor de VPRO, Huff schreef het scenario. Daarna verscheen de succesvolle roman Niemand in de stad. Het boek werd onderwerp van discussie. In 2012 en 2013 schreef Huff een wekelijkse column in Het Parool. Open is Huffs vijfde roman.

In 2020 maakte Philip Huff zijn debuut als regisseur. Zijn korte film Bosrandgeluk met in de hoofdrollen Jeroen Krabbé en Olga Zuiderhoek ging in de Gouden Kalverencompetitie voor korte films in première op het Nederlands Film Festival en werd uitgekozen voor het Selected Dutch Shorts Festival.

Open is een boek over falende oprechtheid. En vooral over het gegeven dat liefde nooit eenvoudig is. Als Huffs geliefden elkaar na zeven jaar verliezen zijn het de leugens die hen opbreken. Openheid als keuze brengt hen tenslotte ten val.

Een schitterend boek. Lees het voorzichtig, want Huff spaart noch zichzelf, noch de lezer die zichzelf herkent in zijn zoektocht naar geluk.

Philip HuffOpen. ISBN 9-789-044-6532-12. 276 pagina’s, € 22,50. Amsterdam: Prometheus 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.