Reisgenoten

Onderweg met playlists

Vakantievrienden met benefits?

Hazel, na een langdurige relatie weer single, besluit te gaan logeren bij haar hartsvriendin Noor, die met haar gezinnetje aan de westkust van de Verenigde Staten woont. In de rij op  Schiphol voor de security stoot ze per ongeluk de reistas van haar voorganger aan. Het blijkt Friso te zijn, een jonge ondernemer op zakenreis naar Silicon Valley. Ze blijken met hetzelfde vliegtuig naar San Francisco te reizen en als Friso vertelt vliegangst te hebben besluit Hazel daar wat aan te doen, op een zeer onorthodoxe maar uiterst effectieve manier. Met enige spijt wisselen ze na aankomst op de luchthaven hun gegevens uit nemen ze afscheid van elkaar.

Naar aanleiding van Hazels verhalen besluit Adam, de man van Noor, Friso uit te nodigen voor een barbecue en, omdat het wonderwel klikt tussen de vier personen voor een korte trip in de omgeving. Tijdens die trip wordt Morrison, het zoontje van het stel, behoorlijk ziek, een (on)gelukkig toeval, waardoor Hazel in het bed van Friso belandt. Need I say more?

Auteur

Nathalie Windhorst (1972) werkt al jaren bij de publieke omroep als hoofd van de afdeling acquisitie. Ze is vaak op reis om documentaires aan te kopen en schrijft graag onderweg. Ze is gek op reizen, maakt stedentrips en bezoekt popconcerten. Ze woont met haar gezin in Utrecht. Reisgenoten is het eerste deel van haar debuutserie De Utrechtse School.

Natuurliefhebber Friso heeft een mooie trip uitgestippeld nadat hij zijn zaken heeft afgewikkeld. Hij vraagt Hazel hem te vergezellen. De laatste stemt in, ook omdat ze zich te veel voelt bij het stel met een ziek kind. Beide genieten van hun reis en van elkaar. Echter, ze staan totaal verschillend in het leven op het gebied van relaties. Friso is een verstokte vrijgezel met bindingsangst, terwijl Hazel juist weer iemand zoekt met wie ze iets permanents wil opbouwen. Wordt hun afscheid na deze trip definitief het einde van een stormachtig relatie?

Een leuk en goedgeschreven boek dat het aantrekken en afstoten van de hoofdpersonen mooi beschrijft aan de hand van een reis door de toeristische hoogtepunten van het westen van Amerika, inclusief Las Vegas. De playlists van Hazel en Friso spelen een belangrijke rol bij het verkapt tonen van hun vaak tegenstrijdige emoties (Die playlists zeggen mij persoonlijk helemaal niets, op Viva Las Vegas na, maar ik behoor dan ook niet tot de directe doelgroep). De beschrijvingen van de toeristische attracties, en vooral van de waanzinnig mooie natuur, verlokken je bijna om direct je koffers te pakken.

Eén kritiekpunt. Ik heb me geërgerd aan de overdreven zoete beschrijving van Morrison. Die is niet echt. Er mankeert helemaal niets aan het joch. Of moeten lieve oude omaatjes hiermee ook de doelgroep in worden getutteld?

Het boek wordt aangeprezen als ‘een sprankelende feelgood met een spicy randje’. Vaak mag je zoiets met een korreltje of zelf een flinke korrel zout nemen. Ik kan me er deze keer echter goed in vinden, want ik heb dit boek met veel genoegen gelezen en ben reuze benieuwd naar het tweede deel van de serie.

Nathalie Windhorst – Reisgenoten. De Utrechtse School 1. ISBN 978-90-472-1025-2, 137 pagina’s, Uitsluitend ebook € 8,99. Amsterdam: Loft Books 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Feel good, Reizen. Bookmark de permalink.