De Kuifje Mythes

Wilde verhalen en fabels eindelijk rechtgezet

Kuifjekunde van hoge klasse.

Voor alle liefhebbers van Kuifje (Tintin). altijd op pad met zijn hondje Bobby (Milou), is het duidelijk wat het beroep van de jongen is: hij reist als reporter de wereld rond. Evenzogoed krijgt geen mens ooit een verslag van Kuifje te lezen. Daar staat tegenover dat er inmiddels al zevenhonderd boeken over Kuifje zélf zijn verschenen. Ze belichten het leven en het werk van Hergé, zijn schepper, vanuit alle mogelijke invalshoeken van A tot Z, van de aardrijkskundige tot de zoölogische aspecten. Het is duidelijk, ook de academische wereld heeft Kuifje omarmd.

Moet er nu nóg een boek verschijnen op die stapel van zevenhonderd? Jazeker, want Patrice Guérin, Kuifjespecialist uiteraard, heeft daar de wetenschap ‘meta-hergéologie’ aan toegevoegd. Hij is met een loep en een vlijmscherp lancet de schrijver en zijn Kuifje-verhalen te lijf gegaan om ze eens goed te ontleden. Uit de zevenhonderd boeken over Kuifje en Hergé zijn in de loop der jaren velerlei mythes ontstaan en die wilde Guérin nu wel eens ontrafelen.

Klopte het verhaal dat Hergé van koninklijke bloede was? Bezocht Hergé voor zijn eerste Kuifjeverhaal Kuifje in het land van de Sovjets zelf Moskou of tekende hij de St. Basiliuskathedraal van prentbriefkaarten over? Had Hergé als schooljongen inderdaad zulke slechte cijfers voor tekenen? Ginghij in de leer bij een Chinees echtpaar om meer te leren over de Chinese cultuur, nadat een pater hem gewezen had op minpunten in diverse andere tekeningen over dit immense land: ‘Teken Chinezen alsjeblieft niet met een vlecht zoals Westerlingen ze al te vaak voorstellen,’ verzocht hij hem dringend, ‘dat was in de Mantsoe-dynastie een teken van slavernij’. Hergé stond open voor dit advies, bezocht prompt Chinese vrienden van de pater en ging bij hen in de leer om meer over hun cultuur te horen en Chinese tekens te leren schrijven. In De Blauwe Lotus zijn de resultaten zichtbaar. Hergé ging zich in zijn latere leven trouwens steeds meer op details richten, hij wilde dat die klopten. De Lotus was zijn vierde album, in de eerste drie die respectievelijk in Rusland, Congo en Amerika speelden, was Hergé minder nauwkeurig in dat opzicht geweest.

Guérin spitte boek na boek uit, ontrafelde vele mysteries en legde de hand op fake news. Hij bezocht De Zwarte Rotsen – aan de Cote d’Azur, ontdekte dat de tekenaar grote bewondering had voor Hitchcock, dat de eerste Kuifje niet alleen Hergé’s broer Paul maar ook een ander jongetje als voorbeeld had en dat de Franse naam van Bobby: Milou afkomstig was van Hergé’s eerste liefde. En dat zijn dan nog maar enkele voorbeelden.

Auteurs

Patrice Guérin studeerde kunstgeschiedenis aan de Université François-Rabelais. Hij heeft zich na zijn afstuderen altijd beziggehouden met Tintin. Hij schreef artikelen, werkte bij uitgeverijen, maakte radioprogramma’s en films over zijn passie de Tintinologie. Hij is bestuurslid van Les Amis de Hergé. Voor dit boek toetste hij tweeëntwintig Kuifje-mythes op waarheidsgehalte.

Het boeiende voorwoord Een kleine inleiding in de Kuifje-kunde is geschreven door Jean-Pierre Levée. Ook hij is Tintin-expert. Hij schreef onder meer De verdwenen miljoenen van Kuifje.

Hergé, Kuifjes vermaarde schepper, was een Belgische scenarist en tekenaar. Hij leefde van 1903 – 1983. De reeks startte als krantenstrip in Le Petit Vingtième, de jongerenbijlage van het katholieke dagblad Le Vingtième Siecle. Het eerste album verscheen in 1930.

Er zijn inmiddels – maar de teller staat nog lang niet stil, ruim 250 miljoen Kuifje-albums verkocht. Daarnaast zijn er duizenden artikelen in kranten en tijdschriften verschenen en er zijn verenigingsbladen van Kuifje-liefhebbers die met speciale edities komen in magazines als Geo, Historia/Le Point. Kuifje heeft daarnaast een hele gadget-industrie doen ontstaan.

Wat Guérin hieraan nog kan toevoegen? Veel. Hij zocht bijvoorbeeld uit wie het rolmodel was van Bianca Castafiore, de zangeres die glas kon verbrijzelen met haar stem. Hij verdiepte zich erin wie de aangever was van de befaamde scheldwoorden van kapitein Haddock (de Franse schrijver Céline), ach… hij verdiepte zich in zoveel, dat dit bijna een Kuifje-thriller is. Zó vol verrassingen staat dit boek. Heerlijk en spannend om te lezen.

Kuifjekunde, Tintinologie, noem het zoals u wilt, maar als u een liefhebber van Kuifje bent, mag u dit boek niet missen. 

Als Kuifje-fan heb ik dit boek bijna opgewonden zitten lezen. Wat? Nee maar?! Hoe bestaat het zeg?! Dus zó zit het in elkaar! Uitroeptekens, allemaal.

Een boek voor al die duizenden fans die Kuifje in hun hart gesloten hebben. Gauw kopen. Voor uzelf en voor anderen, voor Sinterklaas of voor Kerst en voor zomaar. Dan bent u zeker van blije reacties. En komt u lezend de feestdagen door.

Patrice GuérinDe Kuifje mythes. Wilde verhalen en fabels eindelijk rechtgezet. Vertaald uit het Frans (Tintin au-delà des idées reçues) en van een inleiding voorzien door Jean-Pierre Levée. ISBN 9-7890-8975-686-2. 200 pagina’s, €22,99. Meppel: Just Publishers 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur. Bookmark de permalink.