Wie is mijn vader?
Van Anna van Roijen naar Annelyn Gerardeaux.
De roman begint feestelijk. Cabaretière Anna van Roijen wint in de finale van het Kleinkunstconcours de eerste prijs. Zij heeft daarna succesvolle optredens in diverse theaters. De feestvreugde gaat snel over als haar vader overlijdt. Op jonge leeftijd overleed Anna’s moeder. Ze werd opgevoed door haar stiefmoeder. Na de dood van haar vader krijgt ze wat spulletjes van haar natuurlijke moeder, waaronder schriftjes met dagboekfragmenten. Daarin leest ze dat haar moeder een liefdesaffaire heeft gehad met een Engelse arts in opleiding. In een kokertje vindt ze een telefoonnummer. Als ze het nummer belt hoort ze het antwoordapparaat met de boodschap dat dit het nummer van de familie Gerardeaux is. Christopher Gerardeaux ziet dat hij gebeld is. Hij neemt contact op met Anna en reist naar Nederland om haar te ontmoeten. Ze is het evenbeeld van zijn vroegere geliefde. Anna is heel blij met de ontdekking van haar natuurlijke vader. Ze reist mee naar Engeland. Het verblijf daar wordt echter één groot drama.
Auteur
Marianne van de Herik is schrijver, dichter en performer. Met haar poëzie debuteerde ze in 2009 met de bundel Onzichtbaar in beeld. In 2019 verscheen haar roman Afdalen in de leegte.
Het moment dat Christopher zijn dochter ontmoet is heel fraai beschreven: In de aankomsthal van Schiphol hoef ik geen kwarteeuw over te steken om bij de identiek grote blauwe ogen aan te komen waarin ik altijd verdronk, bij het identieke rode hoog opgebonden krulhaar dat oplaaide in de zon en de identieke neus, de mond, de wangen, de fijne ranke hals – maar het gaat goed. Het is geen vaderliefde die Christopher voelt, maar verliefdheid en dat is wederzijds. Christopher wil nog wel bewijsmateriaal voor zijn vaderschap. Het weerzien en zijn zoektocht vormen thrillerachtige momenten in deze voornamelijk psychologische roman. De drie hoofdpersonen Anna, Christopher en Helen worden diepgaand beschreven. In afzonderlijke hoofdstukken vertellen ze hun eigen verhaal.
Het grootste deel van het boek speelt zich af in Engeland. Anna verblijft geruime tijd bij het gezin van Christopher. Ze ervaart daar dat haar vader met wie ze eerst bevriend was en die ze ‘jongen’ noemde steeds strenger wordt. Hij eist dat ze hem ‘dad’ noemt net als de andere drie kinderen. Met haar zus en broers kan ze het goed vinden, maar dat geldt niet voor Helen, haar nieuwe stiefmoeder. Het wordt voor haar een nare tijd met conflicten, ziekte en een ongeval. Gelukkig is er ook sprake van een romance. Haar terugkeer naar Nederland is eigenlijk een vlucht.
Stiefmoeder Helen is een vrouw met een moeilijk karakter. Ze is huisarts. In de roman wordt veel aandacht besteedt aan haar werk. Verscheidene patiënten worden genoemd. Dat geldt in iets mindere mate voor het werk van Christopher die kinderarts is. De schrijfster bewandelt hier wat overbodige zijpaden die het verhaal vertragen. Christopher noemt Helen te weinig betrokken, Hij moet alle problemen oplossen. Het ergst is dat Helen leugens verspreidt over Anna.
Het zwijgen is een wel erg dramatisch familieverhaal. De ziektegeschiedenis van Anna is zeer uitgebreid, maar ook onduidelijk. Wat is er precies aan de hand en wat zijn de oorzaken van haar ziekte? Er worden veel suggesties gedaan: jeugdtrauma, angststoornis, anorexia. Het blijft vaag. Eenmaal weer thuis wordt Anna weer ernstig ziek. Een beetje te veel ellende. Gelukkig is er ook het verhaal van haar natuurlijke vader die toch gevonden wordt ondanks het zwijgen van haar stiefmoeder.
Marianne van den Herik – Het zwijgen. ISBN 978-94-6365-678-8, 419 pagina’s, € 22,95. Leeuwarden: Uitgeverij Elikser 2024.