De achterblijvers

Extremisme in Nederland

Een vaderlandse James Bond.

Deze spionageroman gaat over twee verschillende groepen. De ene groep handelde in de tijd van de Koude Oorlog. De andere groep is de huidige AIVD. Tijdens de Koude Oorlog werd de geheime organisatie Stay Behind opgericht om bij de komst van Russen verzet te bieden. Titus Meijer, in de oorlog bij het verzet, werd gerekruteerd voor deze groep. Zijn opleiding kreeg hij in Engeland. Hij oefende ook een gewoon beroep uit. Hij was pas afgestudeerd als dominee. De organisatie wil dat hij zich in Groningen vestigt, in district Noord. In het dorp ‘t Hoogeland wordt hij predikant. Hij betrekt met zijn vrouw de pastorie. Het predikantschap vormde een dekmantel voor zijn daden als geheim agent. Het zou niemand in het dorp verbazen als hij bij nacht en ontij op weg zou gaan. Dat was normaal voor een dominee die regelmatig te maken zou hebben met geloofsnood, geboortes, en sterfgevallen. In zijn kamer had hij een geheime kluis met wapens en geld.

Auteur

Inse Martin is een voormalig medewerker van de AIVD met jarenlange ervaring in de internationale inlichtingenwereld. Hij baseert zich op echte gebeurtenissen. De achterblijvers is het eerste deel in de serie Jonathan.

Als predikant doet Titus het goed. Wat hij voor Stay Behind doet blijft onduidelijk, Veel wordt verteld over zijn gezin. Zijn vrouw aardt niet in het afgelegen dorp. Ze lijdt onder de veelvuldige afwezigheid van haar man en verdenkt hem van overspel. Als zijn dochter de puberteit heeft bereikt krijgt ze een vriendje dat communist is. Haar vader is daar heel boos over, maar later gebruikt hij haar om inlichtingen te krijgen over de communisten als vrienden van de Russen. Titus blijft zijn leven lang in ‘t Hoogeland, ook als de Stay Behind wordt opgeheven en zijn vrouw is overleden.

De tweede verhaallijn handelt in deze tijd. Jonathan Berghout is werkzaam bij de AIVD. Zijn dienst is gericht op uiterst rechtse groepen. Hij zoekt naar websites van extremistische groeperingen. Hij maakt een nieuw profiel aan en post berichten die in de lijn liggen van het gedachtegoed van dit soort groepen. Dat lukt, hij krijgt instemmende reacties. Bijvoorbeeld: Eerst een revolutie, daarna een autoritaire, nationalistische staat. Een groep zoekt een hacker en Jonathan meldt zich aan. Hij ontmoet hen bij een demonstratie van Pegida. Op hun verzoek gooit hij een molotovcocktail. Dat wordt gewaardeerd. Als hij een succesvolle proef aflegt met hacken wordt hij volledig geaccepteerd.

De groep, die geleid wordt door de jonge vrouw Reina, is uit op een revolutie. De maatschappij is in handen van een kleine groep rijken. Het volk heeft niets in te brengen, de regering doet niets. Een aanslag moet de boel wakker schudden. Elk hoofdstuk dat handelt over Jonathan en de groep extremisten heeft als titel ? dagen voor de aanslag en dat telt af tot de grote dag. Jonathan krijgt als taak is het onderzoeken van besturingssystemen. Niet om ze te hacken, maar om er toegang tot te krijgen. Voor hem breekt een spannende tijd aan. Hij moet zo lang mogelijk meedoen, maar hij ook een aanslag verhinderen. Dit laatste deel van het boek is uiterst spannend. Helaas blijft ook bij deze actie veel onduidelijk.

Jonathan onthult een hoop over de voor velen onbekende ondergrondse verzetsbeweging Say Behind. Daarnaast belanden we in de actualiteit waarin Wilders en extremistische groepen voorkomen.

Een originele politieke thriller.

Inse Martin – De achterblijvers. Serie Jonathan deel 1. ISBN 978-90-210-4029-5, 271 pagina’s, € 22,99.  Amsterdam: Luitingh-Sijthoff 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.