En 59 andere nuttige levensvragen voor ‘boomers’, gen X, millennials én gen Z

Lachen om jezelf.
Deze bundel columns heeft, zo kennen we de auteur, vooral de kantoorsituatie op het oog. En ook nu weer confronteert ze de lezer met tal van onverkwikkelijke, maar ook best vrolijke en soms ronduit hilarische situaties, bekend en onbekend. Een en ander wordt vaak in lijstjes gerangschikt, die tot herkenning leiden en soms aanzetten tot remedies.
Auteur
Japke-d. Bouma (Japke Doutzen Bouma, 1970) schrijft voor de NRC wekelijks een column over hoe te overleven op kantoor. Ze schreef onder meer de Survivalgids voor de kantoorjungle, Uitrollen is het nieuwe doorpakken, Mag ik even iets tegen je aanhouden?, Werken doe je maar thuis, en Ik kan nu niet bellen want ik zit in een call. Vorig jaar kon je elke dag genieten van Afscheuren is het nieuwe doorpakken!, een scheurkalender met jeukwoorden, oneliners, blunders en nog veel meer opmerkelijke kantoorervaringen.
Wie regelmatig de columns van de auteur leest weet uiteraard wat zij of hij van dit boek kan verwachten. Voor wie daar nog onbekend mee is citeer ik een aantal column/hoofdstuktitels: Een burn-out hoort erbij, Moet je nou wel of niet een tatoeage nemen? Wat wil je niet horen als je net bevallen bent? Kan ChatGPT je werk overnemen? Wanneer kun je het beste carrière maken? Wat zijn de beste smoezen om een feestje te ontlopen? Heeft het zin om een cursus ‘leiderschap’ te volgen? Moeten vrouwen meer bluffen/ en Hoe ga je om met kritiek?
Denk nu niet dat de ‘boze buitenwereld’ niet aan bod komt. Wat dacht u van Moet je nou wel of niet een kat nemen? Hoe overleef je een verbouwing? Als je woke bent, wat moet je dan allemaal cancelen? Hoe voed je je kinderen op? Of van Beter slapen, hoe doe je dat?
Bouma maakt vaal gebruik van lijstjes, zoals het huiveringwekkende Welke kenmerken heeft een slechte werkgever? Tijdens een sollicitatie werd verteld: ‘Er is hier geen tijd voor een burn-out’. Werknemers mochten alleen opstaan om naar het toilet te gaan en ze werden gecontroleerd of een overleden familielid wel echt dood is.
De kwestie die met de boektitel wordt gesteld blijft uiteraard niet onbeantwoord. De lezer krijgt een vragenlijst voorgeschoteld. Met elke ‘ja’ zijn een aantal punten te verdienen. Het zijn vragen als ‘Je begint een mail met L.S. en sluit af met hoogachtend’; ‘Jij zit nog op Twitter; en noemt dat nog steeds Twitter in plaats van X’; ‘Je hebt moeite met woke en vraagt voortdurend wat dat is’; ‘Als je alles omrekent in guldens’; ‘Als je je mails uitprint, want dat leest lekker weg’. Wie meer dan 300 punten behaalt is ‘officieel’ een ouwe zak.
Bouma, inmiddels zelf ook 50+, sluit af met de verschillen tussen generaties: Onze problemen met babyboomers en generatie X lossen zich vanzelf op. Over veertien jaar is namelijk iedereen die voor 1971 geboren is met pensioen – Ik ook! – en stort het hele land in. Gelukkig hebben we nog een paar mooie jaren samen!
Soms huiveringwekkend, meestal gewoon vrolijk en een enkele keer hilarisch.
Japke-d Bouma – Wanneer ben je officieel een ouwe zak? En 59 andere nuttige levensvragen voor ‘boomers’, gen X, millennials en gen Z. ISBN 978-90-213-4349-5, 268 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Alfabet Uitgevers, tweede druk 2024.