Vriendschap in het klooster
Kloosterling sluit vriendschap met een gast die tijdens retraite rust en troost zoekt. Alles speelt zich af in de paastijd. Het lijden van Christus wordt intensief beleefd.
Hoofdpersoon Jacob is in het klooster een soort klusjesman. Hij heeft een goede band met de broeders en is zeer gelovig en toegewijd. Veel verandert er als een nieuwe gast arriveert. Het gaat om Henry Loman, een voormalig staatssecretaris die wegens schandalen is opgestapt. Henry wil juist door de eenvoudige Jacob getroost worden. Langzamerhand ontstaat een vriendschap. Samen beleven ze de lijdenstijd, maar er ontstaan moeilijkheden als Jacob zich laat verleiden om vertier te zoeken buiten het klooster. Als Henry helemaal in de fout gaat komt Jacob voor moeilijke keuzes.
Auteur
Esther Gerritsen (1972) schrijft romans. Ze debuteerde in 2000. Enkele romans: Normale dagen, De kleine miezerige god, Superduif, Dorst. In 2016 schreef ze het Boekenweekgeschenk Broer. Ze is ook scenarioschrijfster en schrijft columns in de VPRO-gids en de Volkskrant. Haar korte stukken werden gebundeld in Ik ben vaak heel kort dom en Veilig leren lezen.
Jacob
Jacob is in het klooster de lekenconciërge die woont in het gastenverblijf, maar wel alle diensten volgt en met de broeders eet. Hij is uiterst tevreden met zijn werk als klusjesman en de broeders voelen voor hem als een familie, Zijn gezicht is aan één kant scheef. Hij wordt vaak aangegaapt en is daardoor wat mensenschuw. Twee jaar lang had hij een relatie, maar hij merkte dat hij daarvoor niet geschikt was. De seks vond hij wel leuk, maar hij prefereerde de masturbatie, want het heeft iets ongepasts om dat vleselijke, vuige genot met een ander te delen. Jacob is diepgelovig. Dat blijkt uit zijn beleving in de diensten en bij de rituelen en uit de gesprekken die hij voert met Henry.
Henry
Jacob is in de roman een goed geportretteerde romanfiguur met wie we kunnen meeleven. Dat geldt zeker niet voor Henry. Een staatssecretaris die in de tuin werkt en helpt met timmerwerk. Zijn gedrag op het ministerie en ook in het klooster blijft ongestraft. Ook zijn vrouw heeft alle begrip voor de verkrachtingen van haar man. Zij is zo mogelijk nog ongeloofwaardiger dan hij. Ze stalkt hem en wil per se dat hij weer thuiskomt. De vriendschap met Jacob is wel ontroerend. Geduldig volgt hij zijn lessen in het christelijke geloof. Hij vergelijkt zich met Paulus die een ander leven wilde, maar daarvan is weinig te merken. Hij valt weer in een oude fout en Jacob verleidt hij tot drinken en een avond het klooster te verlaten.
Het klooster
De onderlinge omgang van de broeders is heel mooi beschreven. Er heerst echte broederschap. Als Jacob op een avond verdwenen is zijn ze ongerust en wordt hij opgespoord. Zijn dronkenschap wordt hem vergeven. Hoogtepunt is de beschrijving van de samenkomst op de avond van Witte Donderdag: het laatste avondmaal met ook het uitblazen van de paaskaars. Jacob en de broeders zijn diepbedroefd.
Een mooie, respectvolle roman over vriendschap en geloof.
Esther Gerritsen – De Trooster. ISBN 978-90-445-4014-7, 211 pagina’s, € 20,99, Amsterdam: De Geus 2018.