De overblijfvader

Voormalige coke dealer landt op Hollandse bodem

Oudere jongere wordt weer vader tegen wil en dank.

Tonque Seeberg heeft het in Ecuador goed naar zijn zin. Hij heeft een groot veebedrijf, een seksueel willige vriendin Consuela en vrienden met wie hij zijn bedrijf leidt zodat hij het zelf rustig aan kan doen. Aan die rust komt een einde als hij wordt gebeld door iemand van de Nederlandse ambassade, die hem vertelt dat hij naar Nederland terug moet komen. Zijn ex-vrouw Saskia is overleden, hij zal de zorg voor hun elfjarige tweeling Willem en Steven op zich moeten nemen. Tonque is uit Nederland vertrokken in het kader van een getuigenbeschermingsprogramma. In Nederland vervalt die bescherming en zal hij weer Tonk van Lexmond heten. Maar de zorg voor de tweeling verplicht. Hij vertrekt met de intentie zo snel mogelijk weer terug te keren naar Ecuador, samen met de jongens. De tweeling heeft hem vijf jaar niet gezien. Toch accepteren zij hem vrij eenvoudig. Tonk zelf heeft meer moeite met zijn nieuwe situatie. Wat is Nederland veranderd! Niets is meer als vroeger, zelfs de Hema niet. En wat is Oegstgeest, waar de jongens wonen, een truttig, benepen, doodstil en vooral eng stadje.

Er zit voorlopig weinig anders op dan dat hij Willem en Steven de veiligheid van het vaderschap biedt. ‘Hij praat als Maximá’, vinden de jongens, maar ze noemen hem toch snel ‘Pap’. Hij voert schoolgesprekken en hoort voor het eerst van zijn leven termen als NSO, ADHD en Ritalin, zaakvakken, dyscalculie, Asperger en autistisch spectrum. Ook wordt hij geacht de rol van zijn vrouw over te nemen en zich in te zetten als voorleesvader, overblijfvader, organisator van schoolreisjes, sportbegeleider et cetera. Via WhattsApp zal hij van zijn rooster op de hoogte worden gehouden. Wat? Heeft hij geen smartphone? Het duizelt de veeboer uit Ecuador. Hij weet niet wat hem overkomt. Gelukkig worden de verschillende duf-getrouwde moeders als bij toverslag verliefd op hem, zodat hij flink in het rond kan neuken. Ouwe, flink gerimpelde lijven, denkt hij kritisch, maar beter iets dan niets. Als wat upper-class vaders hem voor hun incrowd-partijtjes uitnodigen maakt hij kennis met hun platvloerse geneugten, zuipen en de barbecue. Als de heren Tonk vragen wat hij doet, wat zijn passie is, antwoordt deze onomwonden: neuken. De biefstuk op het omslag symboliseert zowel de mannen als de vrouwen. Daverend gelag van de club, hij is opgenomen in de kring van dirty oldboys.

Tussen al deze dingen heeft Tonk één troost: Maarten Staal, een eenbenige Afghanistan-veteraan die dagelijks bij het schoolhek staat en daarom ‘eng’ wordt gevonden. Tonk wordt dikke maten met hem. De beide mannen werken zich vervolgens gigantisch in de problemen met een duistere pillenhandel.

Auteur

Henk Rijks (1962) is voormalig bankmanager, autopoetser, houtbewerker en journalist. Ook werkte hij in de reclame- en marketingwereld. Hij debuteerde in 2010 met De kostwinner. Dit is zijn derde boek. Hoofdpersoon Tonk figureerde ook in zijn debuutroman.

 

Het boek staat vol ongeloofwaardige teksten. Zo is het vrij onzinnig dat iemand, die vijf jaar daarvoor uit Nederland vertrokken is, zijn taal slecht spreekt en een stevig accent heeft opgedaan. Ook is Nederland is vijf jaar niet zo veranderd dat de man na die periode zijn ogen hoeft uit te kijken alsof hij op Mars geland is. De smartphone en WhatsApp zijn al veel langer wereldwijd ingeburgerd. Als vader Tonk die niet kent loopt hij meer dan vijf jaar achter. Hetzelfde geldt voor de schoolterminologie waarmee hij geconfronteerd wordt. Kennelijk was Tonk ruim voor zijn vertrek naar Ecuador al aardig van de wereld geraakt.

Dat is allemaal nog daar aan toe. De uitermate vrouwonvriendelijke teksten maken dit boek her en der bot en onaangenaam. Ze zijn wellicht amusant bedoeld, maar daarvoor niet subtiel genoeg opgeschreven.

Lezend hoe hoofdpersoon Tonk over vrouwen denkt, kan ik alleen maar concluderen dat de schrijver zelf een sneue oudere jongere is die de puberale mening is toegedaan dat stoerdoenerij hem en zijn geschriften siert.

‘Typisch een reactie van een muts,’ zal hij reageren. Prima. Liever een muts dan een rand-bejaarde seksist die in elk geval in zijn tekst wil bewijzen dat hij hem nog omhoog kan krijgen.

Henk RijksDe overblijfvader. ISBN 978-94-929280-2-3. 257 pagina’s, €19,99. Amsterdam: Uitgeverij Pluim 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.