Concurreren met een dode
Een eenzame, uitgerangeerde man ontmoet een mooie weduwe en krijgt een verhouding met haar. Ze kan zich echter niet helemaal aan hem geven omdat ze nog niet los kan komen van haar overleden man.
Mattis, een eenzame vrijgezel woont heel afgelegen aan een meer. Hij wil terug naar de stad maar ontmoet een vrouw waarmee direct een vurige verhouding ontstaat. Elma is weduwe en vereert haar overleden echtgenoot nog als een heilige. De ontmoetingen vinden alleen plaats in het huis van Mattis. Na enige tijd wordt hij toch in haar huis toegelaten. De woning staat vol van herinneringen aan Erik, de overleden echtgenoot. Er zijn veel foto’s en al zijn spullen zijn nog aanwezig. In een lang proces wordt de gereserveerdheid van Elma minder en kan ze zich uiteindelijk ook in de seks volledig aan Mattis geven. Stiekem heeft Mattis allerlei maatregelen getroffen, sommige gaan heel ver, om Elma meer los te maken van Erik.
Auteur
Dimitri Verhulst (1972) is een Vlaamse schrijver van romans, toneelstukken en gedichten met een zeer uitgebreid oeuvre. Voor Helaasheid der dingen kreeg hij de Gouden Uil en de Inktaap. Deze roman werd ook verfilmd. Kaddisj voor een kut kreeg de Tzumprijs voor de mooiste zin. De laatste jaren manifesteerde Verhulst zich als dichter. Hij publiceerde Stoppen met roken in 87 gedichten.
Het meest voorkomende thema in de boeken van deze auteur is de mislukking en de eenzaamheid. Matti is een eenzame man die levensmoe is. Maar hij is te laf voor het leven en te bang voor de dood. Hij leeft samen met zijn hond die ziek wordt en die hij wil laten inslapen door de dierenarts.
Matti had de gewoonte naar een eenzame plaats in het meer te kanoën en dan naakt te baden. Terwijl hij zich baadt verschijnt er een kano met een vrouw. Zij ontkleedt zich en voegt zich bij hem. Een mooie manier om elkaar te leren kennen. Op een dag komt ze onverwacht op bezoek. Ze heeft lekker eten bij zich. Hun relatie blijft heel vrij, ze blijven apart wonen en ze hebben geen vaste afspraken, maar geleidelijk wordt deze toch hechter en inniger.
Het probleem van Elma is dat ze nog zeer gehecht is aan haar overleden man. Ze vrijen wel, maar daarna gaat ze zich onmiddellijk wassen en Matti voelt zich als minnaar niet goed genoeg omdat het hem niet gelukt haar een orgasme te bezorgen. Aanvankelijk laat Elma hem niet toe in haar huis. Als hij daar uiteindelijk toch wordt toegelaten in het huis blijkt pas hoe ze nog gehecht is aan haar overleden echtgenoot. Het leek erop dat hij verwikkeld was in een oneerlijke concurrentie met een lijk. Ik had een passionele moord te plegen, en wel op een dode.
Hoewel de grote lijn van het boek bestaat uit de vorderende of mislukkende ontwikkeling van de liefde staan er ook nog enkele vermakelijke verhalen van belevenissen uit zijn verleden. De manier waarop Matti met zijn hond omging is daarvan een voorbeeld. Zijn hond had de gewoonte om als hij geen aandacht kreeg er met een fles wijn van door te gaan en deze te verstoppen.
Grappig is ook het verhaal over de keren dat hij ging kennismaken met de ouders van zijn verschillende geliefden. Het verslag van het bezoek van de vrouwelijke makelaar die zijn huis komt keuren is heel eigentijds en herkenbaar. Ze is uiterst kritisch, behalve over de tuin met de pruimenboom. U heeft een pruimelaar!!! Alsof het huis pas dankzij deze fruitboom verkocht kon worden.
In vergelijking met eerdere werken schreef Verhulst een heel wat lichtvoetiger boek dan we van hem gewend zijn. Het verhaal is wat mager, maar laat zich prettig lezen. Zijn stijl blijft bovengemiddeld goed. Ook is de schrijver voor zijn doen heel mild, geen keiharde uitspraken.
De vrouw die Matti uit de eenzaamheid tilt en hem weer de liefde doet kennen komt er heel positief van af. Hun relatie is zeer harmonieus. Het enige ruzietje ontstaat bij een gondeltocht in Venetië. Elma vindt dat heel romantisch, Matti verafschuwt het. Ik had een hekel aan die gestreepte lawaaimakers die mij bij elke brug opdringerig de romantiek van op een open riool te dobberen probeerden te verkopen.
Een lekker boek voor tussendoor.
Dimitri Verhulst – De pruimenpluk. ISBN 978-94-929-2850-4, 151 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Uitgeverij Pruim 2019.