Hannelore. Het meisje uit de sekte

In de ban van een valse profeet

Het verbijsterende verhaal van een meisje dat van haar derde tot haar zeventiende jaar in een sekte verbleef. Ondanks alle vernederingen en seksueel misbruik bleef ze steeds uit volle overtuiging trouw aan de Profeet, haar geestelijk leider.

De schrijver hoorde van de politieagent Peter Withag het verhaal van een meisje dat jarenlang in een sekte verbleef. Mede door het toedoen van Withag werd zij gered uit de klauwen van de sekte Gemeente Gods met haar charismatische en dictatoriale leider Sipke Vrieswijk.

Het verhaal is gebaseerd op verschillende interviews met Hannelore en andere vroegere sekteleden en op onderzoek in juridische dossiers. Het is geïllustreerd met talrijke authentieke foto’s van het sekteleven. Zo ontstond een helder beeld van deze sekte.

Auteur

Frank Krake (1968) studeerde Marketing Strategy. Sinds 2013 schrijft hij boeken. De romans Menthol en De laatste getuige werden bestsellers. In De rampondernemer beschrijft hij zijn eigen loopbaan als ondernemer.

 

 

 

In augustus 1979 maken Gert en Julia Otterloo met hun dochters Hannelore en Noalie kennis met de sekte de Gemeente Gods. De preken van Broeder Sipke Vrieswijk maken grote indruk. Het begint met huiskamerdiensten, maar als de sekte een oud klooster koopt vestigen de trouwste aanhangers zich daar. Ook het gezin Otterloo.

Daarna komt van het gezinsleven niet veel meer terecht. Vrieswijk besteedt de meeste aandacht aan de vrouwen. De kinderen slapen apart en spreken hun ouders nauwelijks. De mannen zijn alleen goed om geld in te brengen en om klussen te doen. Voor hen wordt seks verboden. In de loop van de tijd scheiden alle vrouwen van hun man, die meestal de sekte verlaten. De vrouwen worden in de loop van de tijd bevorderd tot engel van God, wat betekende dat de leider seks met hen had. Ook Hannelore komt aan de beurt, al heel jong. Geen vrouw die dit weigerde, het was zogenaamd een heilig gebeuren.

Wie was toch deze man? Ondanks zijn lage scholing had hij wel de gave van het woord en een enorm charisma. Zijn aanhangers geloofden alles. Immers werden er steeds dingen door God aan hem geopenbaard. Vrieswijk kreeg de waarheid te horen en als een profeet  waarschuwde hij zijn volgers dat ze zich moesten voorbereiden op de wederkomst van Christus. Hij beschouwde zich als één van de twee in openbaring 11 genoemde herauten. Voortdurend was hij ‘in strijd met de duivel’. Regelmatig stuurde hij mensen, jong en oud, weg als ze ‘besmet’ waren door de satan. Op het laatst ging hij zich Jusàiah noemen, een soort Jesaja, bijna gelijk aan God.

Het blijft een groot raadsel waarom de sekteleden dit allemaal klakkeloos geloofd hebben. Vrieswijks gedrag was namelijk heel tegenstrijdig. Al het geld dat hij opeiste werd niet alleen voor de sekte gebruikt. Hij leidde een zeer luxueus leven. Zo reed hij jarenlang in een Cadillac en later in een Buick. Regelmatig bezocht hij dure restaurants en verbleef hij in de duurste hotels. Zijn gebruik van drank en later ook drugs werd steeds heftiger. Vaak vond dit plaats voor een seksbijeenkomst. Ondertussen was hij naar de gewone sekteleden heel streng. Zijn financiële gedrag en het misbruik van kinderen bleef niet geheel ongemerkt en op een gegeven moment moest hij vluchten naar het buitenland.

Dit is een indrukwekkend documentair en omvangrijk boek over deze sekte, dat berust op grondige research. Als lezer blijf je je verbazen hoe dit allemaal mogelijk was. Wat was nu de meerwaarde van dit sekteleven? Als het goed is dan maakt het christelijk geloof mensen blij en gelukkig. Het gaat vooral om de liefde, maar die was in deze sekte niet te ontdekken. Straf en boete stonden centraal. Het enige voordeel dat Hannelore later noemt is het feit dat ze niet zelf hoefde te denken. Zelf beslissingen nemen kwam niet voor. Alles werd bepaald door de Profeet.

Vele personen worden in steeds korte fragmenten besproken. Het was misschien beter geweest als de auteur zich wat meer had gericht op Hannelore en haar familie. Desalniettemin is het een waardevolle en gedetailleerde beschrijving van een sekte. Tevens zou het een overtuigende waarschuwing moeten vormen voor mensen die zich aangetrokken voelen door één van de meer dan 80 sektes die nu nog actief zijn met zo’n tienduizend volgelingen.

Frank Krake – Hannelore. Het meisje uit de sekte. ISBN 978-90-824-7642-2, 478 pagina’s, € 22,99. Hengelo: Uitgeverij Achtbaan 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Misbruik, Religie. Bookmark de permalink.