Met baby, maar zonder man
Huisje, boompje, beestje-droom valt in duigen.
Alles is zoals het zou moeten zijn. Iris – de ik-figuur – wordt zwanger van haar (sexy) vriend Pieter van Kralingen, ofwel ‘dokter Kraal’ en bevalt van een welgeschapen zoon. Haar langgekoesterde droom komt eindelijk uit. Nee dus, want Pieter blijkt al tijden een ander te hebben, Suzanne Sikkel (door Iris steevast Snikkel genoemd), met wie hij halsoverkop naar Afrika vertrekt ‘om de arme kindjes te gaan helpen’.
Iris is blij met haar zoon, maar dompelt zich verder onder in een rouwproces. Hoe heeft dit zo ver kunnen komen? Waarom heeft ze niets opgemerkt? En wat moet ze met Boris, de langharige Duitse staander die Pieter bij haar heeft achtergelaten. De auto heeft hij trouwens wel verkocht om de reis voor Suzanne te betalen.
De verhouding van Iris met haar moeder, een zweverig type, was al nooit geweldig en daar heeft ze nu ook weinig steun aan. Gelukkig zijn er haar twee hartsvriendinnen Cassandra en Babette, heeft ze een prima baby-oppas en is er voor Boris een abonnement op de hondenuitlaatservice. En ze blijft dromen dat Pieter terugkomt naar haar en haar zoon.
Is Iris een dom huppelkutje? Daarmee doe je haar onrecht. Ze heeft een creatieve baan bij RTL en bedenkt en maakt succesvolle televisieprogramma’s. Alleen dacht ze weg te komen met het stoppen met de pil zonder haar partner daarover te informeren. Ze wil maar niet snappen hoe onvergeeflijk zoiets is.
Auteur
Daphne Muriël Deckers (1968) is veel veelzijdiger dan het overigens niet onaantrekkelijke Bondmeisje uit Tomorrow Never Dies (met Pierce Brosnan). Ze studeerde massacommunicatie in Utrecht en was daarnaast fotomodel. Ze werkte onder meer als tv-presentatrice en schreef columns voor onder meer de Viva. Ze heeft een aanstekelijke schrijfstijl vol humor en daarbij schijt aan politieke correctheid. Naast bundels met columns, zoals Laat maar waaien, Typisch Nederlands en Seks schreef ze ook een aantal romans, waaronder Dubbel zes. Van het hier besproken boek verscheen de eerste druk in 2010, deze tiende (!) druk komt uit ter gelegenheid van de recente verfilming met Barbara Sloesen als Iris.
In het begin van dit boek raakt Iris van de ene onmogelijke situatie in de andere. Met Pieter, met Douwe, die invalt voor de reguliere hondenuitlaatster Laura en met de beroemde Vlaamse chefkok Bart de Muyselaer (‘die bef-kok’)? Vooral Douwe treft haar regelmatig aan in de meest onmogelijke situaties. En dan vindt haar moeder dat ze maar weer eens ‘los moet gaan’ en halen haar vriendinnen Iris ook nog over om te gaan daten.
Het verhaal wordt serieuzer als Iris op zoek gaat naar haar eigen vader. En dan staat Pieter plotseling voor de deur…
Een vlijmscherp verteld verhaal vol met hilarische situaties. En alles wordt zonder enige gene gepresenteerd. Reeds op de eerste pagina is het raak:
Ik was eerlijk gezegd niet echt voorbereid op het geweld van een bevalling. Mijn vriendin Babette had me wel gewaarschuwd dat het zou voelen ‘alsof er een paraplu wordt geopend in je reet’…
En zo gaat het eigenlijk steeds maar door. Hilarisch.
Ik heb zelden zo gelachen om een boek, kon het moeilijk neerleggen en ben eigenlijk best benieuwd naar de film.
Een vrouwenboek? Misschien wat te veel aandacht voor design, dure kleren en modieus voedsel. Vooral in het begin voelde ik weinig sympathie voor Iris. Eigen schuld, dikke bult. Maar dat deed niets af aan mijn leesplezier en geleidelijk ging ik haar toch best wel mogen.
Daphne Deckers – Alles is zoals het zou moeten zijn. ISBN 978-94-6381-050-0, 381 pagina’s, € 15,00. Amsterdam: Uitgeverij Podium 2020.