Oppervlakkige schijnwereld letterlijk blootgelegd
Op jacht naar vermeende narcisten en seks.
Thrillerschrijfster Claudia krijgt via Instagram een bericht van een vrouw die haar waarschuwt voor Michael van Kessels, professioneel darter. Mede getriggerd door een vriendin die suggereert dat Claudia’s ex weleens een narcist kan zijn, gaat ze op onderzoek. Ze raakt betrokken bij een moord, waardoor haar leven in een stroomversnelling geraakt.
Auteur
Vera Stupenea (1973) werd geboren in Siberië, Rusland. Ze verhuisde in 1997 naar Nederland. Van haar verschenen twee voorgaande thrillers: Moord om de hoek en High class date.
Het verhaal start met een telefonische verhandeling van een vriendin over narcisme, waar Claudia’s ex-vriend volgens haar mee was behept. Daarmee wordt narcisme als rode draad gepresenteerd, wat in het verhaal niet uit de verf komt. Sterker nog, tijdens het lezen kwam in me op dat het hoofdpersonage meer narcistische trekken heeft dan de mannen in haar leven.
Bepaalde zaken worden genoemd, maar de schrijfster komt er niet meer op terug. Claudia leeft met haar kinderen en de vraag rijst hoe zij, naast de zorg voor hen en een huishouden, haar escapades inpast? Ook haar vriendin, de aandrager van het thema, komt niet meer ter sprake.
De scenes spelen zich grotendeels af in luxe hotels en dure restaurants met aandacht voor merknamen, waardoor de vergelijking met een reclamefolder opgaat. Op de strakke witte bedjes langs de infinity pool zag Claudia allemaal mooie gebruinde mensen. Geen man met een kilootje extra en geen vrouw zonder make-up.
Pas over de helft van het boek is er sprake van het opbouwen van een spanningsboog, maar die wordt niet vastgehouden tot het einde. De plot blijft vaag. Met veel aandacht voor uiterlijk vertoon – in ieder hoofdstuk prijst Claudia zichzelf of wordt geprezen – worden de personages cliché neergezet.
In Claudia’s beleving zijn doorsnee mannen niet interessant, zij aast op mannen met geld en succes. Mannen met een gewoon baantje, ook wel losers genoemd, hebben een beperkt denkvermogen.
Persoonlijk vind ik Stupenea’s benadering van de zogenaamde mannen- en vrouwenrol in het verhaal uitermate treurig. Wat ik me afvraag: is het verhaal wellicht een parodie op de uitwassen in de glamourwereld?
Een niet onverdienstelijk geschreven verhaal over een promiscue schrijfster, verhuld in de schone schijn van succes en overgoten met een sausje van afgunst. Geschikt voor liefhebbers van naar porno neigende erotiek, verhuld in de schone schijn van succes en overgoten met een sausje van afgunst.
Vera Stupenea – Bullseye. ISBN 978-94-6424-074-0, 220 pagina’s, € 17,99. Soesterberg: Uitgeverij Aspekt 2021.