Het genootschap van puzzelmakers

Kijlekkurrev eiretsym – boek

Onweerstaanbaar debuut.

Het is 1991. Als juffrouw – nooit mevrouw zeggen! – Pippa Allsbrook de deur sluit van het majestueuze landhuis waar ze met de leden van het Genootschap van Puzzelmakers woont, wordt haar aandacht getrokken door een doos die bovenaan de trap in het portiek staat. Ze is 64 jaar oud, heeft in haar woelige leven al heel wat meegemaakt, maar ze heeft nog nooit een hoedendoos gezien die uit zichzelf geluid maakt. Daarom maakt ze de fraaie doos open en kijkt recht in het gezichtje van een prachtige, maar onbedaarlijk huilende baby. Pippa haalt de baby uit zijn kartonnen, met bloemetjesbehang beplakte ‘wieg’ en voelt plotseling dat dit kleine kind het ontbrekende stukje moet zijn van de legpuzzel van haar leven. Het jongetje heet Clayton Quist. Het kind groeit op in het landhuis, te midden van de nogal bejaarde leden van het Genootschap van Puzzelmakers, de slimste mensen van het land. Al de bewoners overstelpen hem met liefde en aandacht en leren hem de kneepjes van hun geslepen vak. Ze zijn legpuzzelkunstenaar, doolhofmeester, codebreker, trivialist, hoofdrekenkundige, queen van de quizzen, houtpuzzelmeester en breinbreker, metaal- en glasbewerkers, woordkunstenaar en raadselmaker en spelmeester. Angela Webster is hun huishoudster, meesteres in koken. En Pippa moedert over Clay terwijl ze haar befaamde kruiswoordpuzzels voor bekende kranten maakt. Clay is gelukkig.

Maar dan komt de dag dat Pippa op 89-jarige leeftijd overlijdt. Clayton Quist, inmiddels 25 jaar oud, heeft dagen aan het bed van zijn geliefde Pippa gezeten. Hij weet dat hij, als hij méér wil horen over zijn afkomst en dat wíl hij!, dat dan nú moet zijn. Maar Pippa vertelt hem niets. Nóg niet. Pas als Clay en zijn huisgenoten na de wake na haar dood in haar kamer komen om daar ieder iets van hun gading te kiezen, ontdekt Clay dat zijn kunstmoeder wel degelijk een antwoord op zijn vraag wil geven. Alleen, en hoe kan het anders, is dat antwoord vervat in puzzels. Clay moet vragen beantwoorden, puzzels oplossen en na elke oplossing verwijst Pippa hem weer door naar de volgende puzzel. Pas als Clay álle puzzels heeft opgelost, zal hij het mysterie van zijn afkomst ontrafeld hebben. En pas dán zal hij begrijpen hoe de wereld in elkaar zit, niet alleen zijn eigen wereld maar ook hoe zijn toekomst eruit ziet als hij de juiste wegen volgt. Een zware opgave, maar Clay besluit de opdracht uit te voeren. Hij hoeft gelukkig niet alleen op reis: een van zijn geliefde huisgenoten, legpuzzelkunstenaar Hector Heywood, heeft een zandloper gemaakt, voor hém en voor alle huisgenoten. In die zandloper zit as, Pippa’s as. Clay krijgt hem bij zijn vertrek. We hebben nog een paar uur uit haar weten te halen, iedereen heeft twintig minuten gekregen, zegt Hector. Clay voelt een energiestoot door zijn lichaam gaan. Hij is niet alleen. Pippa reist op haar eigen bijzondere wijze ook dit keer met hem mee.

Auteur

Samuel Burr studeerde aan de Westminster Film School en werkt nu als schrijver en freelance tv-producent. In zijn vrije tijd doet hij als ‘telefonische vriend’ vrijwilligerswerk voor een liefdadigheidsorganisatie voor ouderen. Hij woont in Londen met zijn partner Tom en kat Muriël. Het Genootschap van Puzzelmakers is zijn debuutroman.

Uiteraard beleeft Clay vele avonturen, waarin hij allerlei bijzondere vraagstukken oplost voor hij het antwoord weet op het ultieme raadsel van zijn afkomst. Hij krijgt het niet cadeau, maar geldt dat niet voor de antwoorden op alle levensvragen?

Dit is een hartveroverend boek, vrolijk, schitterend geschreven, een boek om van te houden, werkelijk prachtig. Wat een geweldig debuut!

Samuel BurrHet genootschap van puzzelmakers. Vertaald uit het Engels (The Fellowship of Puzzlemakers)door Annemarie de Vries. ISBN 978-90-443-659-2-4, 394 pagina’s, €23,99. Amsterdam: The House of Books 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.