Zwart verleden

Moorden in een bejaardentehuis

Een hoofdinspecteur John Six thriller.

In woonzorgcentrum De avondzon wordt een lijk gevonden. Het gaat om Stijn Bergelmans kleinzoon van een foute oorlogsburgemeester. Op het voorhoofd van het lijk is een hakenkruis getekend. Hoofdinspecteur John Six wordt met zijn assistente Marlies de Wolf op de zaak gezet. Meerdere moorden volgen, steeds is er een verwijzing naar de Tweede Wereldoorlog. Tegelijkertijd krijgen ze te maken met een andere zaak. Een textielfabriek wordt gechanteerd vanwege een omstreden oorlogsverleden.

Auteur

Stefaan Desmet (1961) schreef onder meer over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen. Hij publiceerde eerder een verhalenbundel en twee romans. Zwart verleden is na Nausikaä zijn tweede misdaadroman met John Six in de hoofdrol.

In Zwart verleden leren we John Six heel goed kennen. Want hij is niet alleen bezig als intelligente speurder, maar in deze ‘thriller’ krijgen we veel informatie over zijn privéleven. Zo wordt veel aandacht besteed aan etentjes. Het menu wordt gedetailleerd vermeld. Om te watertanden! Het uitgebreidst wordt gesproken over de maaltijd met zijn collega van het lab Ilse Waterloos. Zelfs zijn bezoek aan de slager en het vervaardigen van zijn zelfgemaakte blinde vinken worden beschreven. Het is de vraag of dit wel erg uitgebreide verslag wel thuis hoort in een thriller. Maar er is ook volop spanning, zeker als Six in een uiterst gevaarlijke situatie terechtkomt. 

Deze politieroman kent een knappe plot. Het oplossen van de misdrijven gebeurt naar twee kanten. In de eerste plaats gaat het om het bejaardentehuis De Avondzon met zijn corrupte directeur. De speurders krijgen ook veelvuldig te maken met een bejaarde vrouw die tante Rita wordt genoemd en die een heel archief heeft over de Tweede Wereldoorlog. Zij onthult veel hierover. In haar archief bevindt zich een brief van Hitler gericht aan de textielfabriek. Deze fabriek met zijn gewetenloze directeur vormt het tweede onderzoeksdoel.  Het is knap dat de verhaallijnen uiteindelijk naar één einddoel gaan.

Het speurwerk wordt soms belemmerd door het optreden van de onderzoeksrechter, in dit geval Francois van Ongevalle. Zodra er zogenaamde belangrijke, invloedrijke personen in beeld komen, trapt deze onderzoeksrechter op de rem, zoals bij fabrieksdirecteur Massaert. Dit is wel heel frustrerend voor de politie.

Evenals in Nausikaä spelen romans uit de Nederlandse literatuur een rol. Onder andere boeken van Mulisch en Grunberg. Er is ook plaats voor romantiek. Maar liefst drie vrouwen zijn erg gecharmeerd van John Six. Een echte thriller kun je dit boek niet noemen, maar is dit erg? Zeker niet want er spanning genoeg en verder is het een charmant boek dat fijn is om te lezen.

Stefaan Desmet – Zwart verleden. ISBN 978-94-640-7679-0, 267 pagina’s, € 25,00. Gent: Uitgeverij Partizaan 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.