Macht

De jonge Van In

Onrust in de buurt.

De do-gooder Christine blijkt plotseling verdwenen en haar zus meldt dit aan de politie. Commissaris Pieter van In gaat op onderzoek uit, maar treft Christine gewoon thuis aan. Later blijkt zij wel degelijk vermist en uiteindelijk zelfs vermoord. Gezien het door de wetsdokter vastgestelde tijdstip van overlijden constateert Van In dat een andere vrouw zich als Christine moet hebben voorgedaan. Samen met zijn makker Guido Versavel en de nieuwe kracht Meyrom Kaya, bij hen gedropt door de bureaucratische hoofdcommissaris De Kee, moet Van In niet alleen een moord oplossen, maar ook een nieuwe verdwijning. Haast is geboden, in geval het slechtoffer nog in leven zou zijn.

Auteur

Jonas Boets (Wilrijk, 1981) studeerde Germaanse Talen in Antwerpen. Na enkele jaren in het onderwijs stapte hij over naar de Vlaamse televisie. Daarnaast scheef hij een aantal kinderboeken. Na het overlijden van Pieter Aspe kreeg hij toestemming van diens nabestaanden om de boekenreeks voort te zetten. Macht is het tweede deel, na Reünie in deze reeks prequels, boeken over de tijd voordat Pieter Aspe de loopbaan van Pieter van In laat beginnen.

Een belangrijke rol in het boek speelt de door Christine opgezette en gedomineerde organisatie tegen partnergeweld, een club die onder meer gefinancierd wordt door het organiseren van buurtfeesten. Alles speelt zich af in hartje Brugge. Er blijkt van alles mis, waaronder overspel en mishandeling. En was het gedrag van Christine thuis ook zo onbaatzuchtig als ze zich in het openbaar voordeed.

De Aspefan herkent met genoegen Versavel, De Kee en Van Ins regelmatige Duvelgebruik. Op Hannelore moeten we nog even wachten, maar dat wordt gecompenseerd door een bizar seksueel avontuur van Pieter met de violiste Nadia.

Het verhaal wordt steeds spannender. Tegen het eind wordt de lezer nog een keer op het verkeerde been gezet, waarna een op zichzelf geloofwaardige ontknoping volgt. Toch mis ik ook in dit deel de vaak hilarische politieke incorrectheid van Van In, hoewel ik wel kon lachen om wetdokter Vanmaele die er alles aan wil doen om geen weekeindje weg met zijn vrouw te gaan.

Ik zie uit naar deel drie.

Jonas Boets – Macht. Serie Aspe. ISBN 978-90-223-4099-8, 318 pagina’s, € 22,99. Antwerpen: Uitgeverij Manteau / Standaard Uitgeverij 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.