Hee mooie ziel

Verhalen voor de Instagram-doelgroep

NIVEA en Sju als levenslessen.

Fleur Overgaag maakte in 2023 een succesvolle start op sociale media en komt uit op Instagram met sketches en levenslessen, opgedaan in de praktijk van haar jonge, boeiende leven. Ze heeft inmiddels ruim 200.000 volgers en dus, dat kan dan niet uitblijven, moest er ook een boek van haar hand verschijnen. Een boek vol grappen en grollen, vol ervaringen uit haar leven, vol kleine ego-verhaaltjes en vol lijstjes met wijze lessen die ze van talloze anderen opdeed. In die verhaaltjes komen de dingen van de Amsterdamse dag aan de orde. Haar leeftijdgenoten/volgers zullen zich vooral bevinden in die stad, zo neem ik aan.

Overgaag schrijft over alles wat los en vast zit. Maar vooral over zichzelf. Want als influencer is haar eigen wereld haar voornaamste inspiratiebron. En natuurlijk het feit dat ze inmiddels een BN’er is, een gegeven dat lusten en lasten met zich meebrengt die ze dan ook weer graag met haar lezers deelt. Zo is de cirkel rond.

En verder? Wat gebeurt er in de wereld van de ‘snelle dertiger’? Streep af. Al die dingen behandelt Fleur Overgaag ook. Hé, wat een enorme herkenning! Misschien is dat de reden dat ze zoveel volgers heeft, want ze blinkt niet uit door originaliteit en geestigheid, al schrijft ze volgens haar uitgever ‘hilarische stukjes’. Uitschieter in de reeks is NIVEA en een lepeltje Sju: Niet Invullen Voor Een Ander en Spreek Je Uit. Wat het eerste betreft: Overgaag doet niet anders en met zich uitspreken heeft ze ook al geen moeite. Maar goed, dat is haar vak.

Auteur

Fleur Overgaag (1991) is comédienne, content creator, actrice en podcasthost. Ze heeft met haar vriend Maarten een bakkerij in Amsterdam.

Als iemand een hele lijst een vaardigheden opgeeft, wil de naam ‘multitalent’ wel eens vallen. Maar echte multitalenten zijn zeldzaam. Ik wil aan het lijstje dan ook beslist niet het woord ‘schrijver’ vastplakken. Want Overgaag heeft weliswaar een boek met stukjes geproduceerd, maar, hoe zeer ze het ook met zichzelf getroffen heeft, ze kan niet schrijven.

Hee mooie ziel is wat mij betreft een verzameling matig geschreven, zeer oppervlakkige stukjes, allemaal nogal hysterisch en onvolwassen van toon. Dat is wellicht een pre voor haar presentatie op Instagram, maar daar blijft het wat mij betreft bij.

Ik gun Overgaag van harte dat al haar volgers dit stukjesboek kopen. Maar wat mij betreft kan ze haar stukjes voortaan beter op internet zetten.

Fleur Overgaag – Hee mooie ziel. ISBN 9-789-021-3433-10. 205 pagina’s, €21,99. Amsterdam: Alfabet Uitgevers 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Columns, Sociale media. Bookmark de permalink.