Black-out

Een noodlottig ongeval

Dader en slachtoffer

In een villawijk in het deftige Blankendaal is Grace Rainville met haar dochtertje in de auto op weg naar haar ex, die sinds kort in een prachtige villa woont met zijn vriendin. Plotseling verliest Grace de macht over het stuur en rijdt ze een tuin in waar juist een kinderpartijtje plaatsvindt. Grace raakt buiten bewustzijn. Ze komt bij in een ziekenhuis. Ze weet nog niet wat ze heeft aangericht. Pas later hoort ze de harde waarheid: ze heeft het zesjarige meisje Pippa overreden en dat is overleden. De oorzaak van het ongeval blijft onduidelijk. Wel bespreekt Thomése uitvoerig wat de gevolgen zijn voor Grace en voor Tessel, respectievelijk dader en de moeder die haar dochtertje moet missen. Het wordt ook duidelijk dat de ouders van Pippa op een verschillende manier rouwen: Tessel is absoluut ontroostbaar en denkt niet verder te kunnen leven. Echtgenoot Mark is rationeel en wil verder met zijn leven.

Auteur

© Fjodor Buis

Pieter Frans Thomése (1958) was aanvankelijk journalist en verhalenschrijver. In 2007 verscheen zijn roman Vladiwostok!. Andere romans: De weldoener, Grillroom Jeruzalem, De onderwaterzemmer, Schaduwkind en Vaderliefde. Geruchtmakend was zijn hilarische trilogie over de figuur. J. Kessels.

De vrouwelijke personen zijn door Thomése uitzonderlijk goed beschreven. Grace Rainville is de vrouw die door een onbekende oorzaak een black-out heeft en een dodelijk ongeval veroorzaakt. Grace voelt zich ‘de vrouw die een kind heeft doodgereden’. Ze durft zich niet onder de mensen te begeven, omdat ze bang is gelyncht te worden. Haar leven lijkt verwoest. Ze wordt ook niet  echt gesteund door haar omgeving. Haar ex-man Dave is bang voor zijn reputatie. 

Het verhaal van Tessel, de moeder van Pippa is hartverscheurend. Het leed over haar overleden dochtertje is immens groot, maar ze voelt zich ook nog schuldig omdat ze tijdens het ongeval niet bij haar dochter was. Het is heel schrijnend te zien hoe beide ouders zo weinig verbinding hebben met elkaar. Mark, die gewend is op hoog niveau crisissituaties te beheersen, is alleen bezig met het regelen van allerlei zaken. Zelf schakelt hij een rouwcoach in en denkt dat hij zijn rouw op die manier kan oplossen. Het zoeken van hulp vindt hij wel genant, daarom wijkt hij uit naar Hoofddorp, het anonieme betonnen gat waar niemand komt. Hij organiseert een zeer pompeuze begrafenis met rijtuigen, een route door het dorp en bij het raadhuis een toespraak van de burgemeester. De begrafenis verloopt zeker niet gladjes, mede door het gedrag van Tessel die haar kind niet kan loslaten. Heel bijzonder is de ontmoeting tussen Grace en Tessel. Tessel bezoekt Grace in haar Amsterdamse flat. Deze ontmoeting is een hoogtepunt in het boek.

Heel anders is de beschrijving van de mannen. Mark en Dave worden als echte stereotypes neergezet. Maatschappelijk zijn ze geslaagd en dat dragen ze ook uit. Ze hebben zich gevestigd in een villawijk van het duindorp Blankendaal, waarmee natuurlijk Bloemendaal wordt bedoeld. Ze wonen in grote villa’s en bezitten dure auto’s. Er is in dit verhaal zelfs sprake van een Maserati. Kenmerkend is dat de Blankendalers over alles procederen. Mark probeert met alle middelen en met behulp van voormalige corpsvrindjes Grace veroordeeld te krijgen. Het is zijn wraak.

De onsympathiekste personen in het boek zijn ongetwijfeld de buren van de getroffen familie Blijenberg, de heer en mevrouw Ruychrock. Ze behoren bij de Bezorgde Blankendalers. Zij is een gevreesd gemeenteraadslid dat zich beklaagt over veel wantoestanden. Mevrouw wil zich naar aanleiding van het ongeluk beklagen over de verkeersveiligheid. Ze benadert de burgemeester als hij een toespraak houdt tijdens de begrafenis van Pippa. Ze wil aandacht voor de verkeersveiligheid. De heer Ruychrock wijst er op dat het ongeluk veroorzaakt is door buitenlanders. De vrouw die de auto bestuurde is half Surinaams, en de chauffeur van een bestelbus die mogelijk bij het ongeluk betrokken was, is ook een niet -Nederlander. Wat hebben die mensen hier te zoeken, laat ons a.u.b. met rust!!!! 

Black-out is een meesterlijke roman. Aan de ene kant het aangrijpende verhaal van het ongeluk en aan de andere kant de harde kritiek op de bewoners van ‘het reservaat’ in Blankendaal. Gelukkig is er een ironische ondertoon zodat er in dit soms tragische boek ook humor voorkomt.

P.F. Thomése – Black-out. ISBN 978-90-446-5721-0, 360 pagina’s, € 24,99. Amsterdam: Prometheus 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Satire. Bookmark de permalink.