Nachtspel

Vier vrienden

Een verschrikkelijke wraak.

In een villa in een buitenwijk van Stockholm brengen Liv, Martina, Max en Anton oudejaarsavond door met veel drank, een diner en het spel Truth or dare. Hun ouders hebben hun eigen feestje in de villa ernaast. Alle vier hebben vreselijke jeugdervaringen, ze haten hun ouders. De afloop wordt direct al aangegeven: de avond eindigt met een moord.

Auteur

Camilla Läckberg (1974) is een van de succesvolste Zweedse thrillerauteurs met wereldwijd meer dan 39 miljoen verkochte boeken. Van haar populaire Fjällbacka-serie met Patrick Hedström en Erica Falck zijn alleen in Nederland al meer dan 3 miljoen exemplaren verkocht. Nachtspel vormt samen met Vrouwen zonder genade een tweeluik.

Het feestje van deze vrienden is bedoeld als stijlvol: de jongens dragen avondkleding, de meisjes mooie japonnen. Ze gedragen zich echter niet zo stijlvol, zeker na het innemen van grote hoeveelheden alcohol en drugs. Hoewel ze vaak ruziemaken is het een hechte vriendenclub. Allen hebben nare ervaringen met hun ouders. Wat deze vier tegen ouders hebben wordt, naarmate de avond vordert, duidelijk. Onder de invloed van alcohol worden ze steeds openhartiger.

Het grootste gedeelte van de avond wordt doorgebracht met het spel Truth or dare. Hierbij worden soms verregaande opdrachten gegeven. Hoe walgelijk de opdrachten soms ook zijn, ze worden allemaal uitgevoerd. Eén voorbeeld: knip de vijf mooiste kledingstukken van je moeder stuk. Ze gedragen zich dus nogal decadent. Het ergst is de manier waarop zij buitenstaanders behandelen, zoals de pizzabezorger en een meisje van het cateringbedrijf.

Het valt soms niet mee om het verhaal van deze vier decadente rijkeluisjongeren te blijven volgen. De sfeer is ergerniswekkend, maar daarnaast is hun onderlinge vriendschap soms ontroerend. Ruzietjes en beledigingen worden direct weer goed gemaakt. Ze hebben een sterke band met elkaar al vanaf jonge leeftijd. Ze gaan allemaal studeren en willen perse bij elkaar blijven. Eensgezind nemen ze deze avond ook een verregaand besluit.                                                                                                                                                                                                                                                              Een gruwelijke novelle van uitzonderlijke kwaliteit.

Camilla LäckbergNachtspel. Vertaald uit het Zweeds (Gå i fängelse) door Tineke Jorissen-Wedzinga. ISBN 978-90-443-5629-8, 108 pagina’s, € 25,00 Amsterdam: The House of Books 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Novelle. Bookmark de permalink.