Iselin was bijna thuis

Naamloze geweldenaar heeft het op vrouwen gemunt

Inspecteur onder het Noorderlicht.

Jakob Weber is inspecteur in Bodø, een grote stad in Noorwegen, net ten noorden van de poolcirkel. In de winter kleurt het noorderlicht de nachtelijke hemel groen, in de zomer gaat de zon niet onder. Maar ondanks al dat licht gebeuren er zaken die in duisternis gehuld blijven. En Jakob Weber, die onlangs weduwnaar is geworden en zijn vrouw Lise ontzettend mist, heeft er de handen vol aan. Op een dag komt de 19-jarige Iselin Hanssen niet thuis van haar hardlooptraining. Aanvankelijk slaat haar familie geen alarm, Iselin is waarschijnlijk naar haar verloofde Casper gegaan. Maar de relatie van Casper en Iselin is onlangs verbroken en dat wisten haar ouders niet. Verschijnt Iselin dan nóg niet, dan gaan ze naar de politie. Er wordt met man en macht gezocht. Iemand vindt een kledingstuk, een ander haar sporthorloge, maar het meisje zelf wordt niet gevonden. Twee dagen daarna verdwijnt de jonge Marte Moi, een bekende influencer die een veelgelezen boek geschreven heeft. Nu lijkt de verdwijning van Iselin geen toeval meer… Maar waarom vindt de politie dan geen lichamen? Zijn de twee vrouwen ontvoerd? Leven ze nog? En zijn zij de enige twee, of zijn er ook buiten dit hoge noorden op onverklaarbare wijze jonge vrouwen verdwenen van wie niemand ooit meer gehoord heeft?

Jakob Weber en zijn team krijgen versterking van Noora Yun Sande, afkomstig uit Oslo. Ze is na een onaangename affaire bij het korps daar vertrokken en wil per se niet dat de zaak bij haar nieuwe collega’s bekend wordt. Als er nóg een collega uit Oslo verschijnt, heeft ze daar bittere spijt van.

Weber vermoedt intussen dat er sprake is van een copy cat van een oude misdaad, 29 jaar geleden. Ook toen verdwenen er vrouwen, op vergelijkbare manier. Een misdaad herhalen na 29 jaar stilte, is dat niet wat ál te fantastisch? Weber besluit dat er toch ook in dat verleden gegraven moet worden.

Auteur

Ørjan Nordhus Karlsson (1970) is socioloog van beroep. Daarna volgde hij een officiersopleiding in het leger en hij nam deel aan overzeese missies. Ook werkte hij bij het Noorse Ministerie van Defensie. Momenteel is hij manager bij het Noorse directoraat voor civiele bescherming.

In het voorjaar van 2003 stuurde hij zijn eerste verhaal naar een kleine uitgever in Noorwegen. Karlsson heeft inmiddels meer dan twintig boeken geschreven, misdaadromans en sciencefiction. Zijn werk is in diverse talen vertaald. Dit is het tweede Jakob Weber-boek na De nacht reist alleen. De Noorse pers was lovend en prees vooral de unieke combinatie van spectaculaire natuur en brute moord, twee tegenstellingen die het verhaal extra huiveringwekkend maken. ‘Ideaal voor een tv-serie’, suggereerde men.

Een geweldig spannende misdaadroman. De verschillende hoofdstukken hebben de naam van een van de hoofdfiguren uit het boek, zoals Weber, Noora et cetera. In de naamloze hoofdstukken is de dader te volgen, bezig met zijn lugubere daden en fantasieën. Knap opgebouwd!

Ørjan KarlssonIselin was bijna thuis. Vertaald uit het Noors (Det siste stykket hjem) door Neeltje Wiersma. ISBN 9-789-460-6862-83, 349 pagina’s, € 21,99. Baarn: Uitgeverij Marmer 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.