Dominique van der Heyde – Spitsroeden lopen in Den Haag. ISBN 978-90-214-4984-5, 127 pagina’s, € 15,-. Amsterdam: Querido 2013.
Het parlementaire jaar 2012-2013 op de voet gevolgd.
De Nederlandse televisiekijker kent Dominique van der Heyde als politiek commentator van het NOS Journaal, een functie die ze per 1 januari 2014 verruilt voor die van duider/commentator van het Haagse nieuws in het programma Nieuwsuur. De aard van dit soort programma’s brengt met zich mee dat Van der Heyde lang niet altijd de door haar vergaarde informatie en haar persoonlijke mening op televisie kwijt kan. Dat kon wel in de wekelijkse columns die ze schreef voor de gratis krant Spits. Dit boekje bestaat uit een aantal van die columns met enkele toegevoegde artikelen. De titel lijkt me wat gezocht, ik heb niet het idee dat het echt spitsroeden lopen was voor de auteur.
In de inleiding Achter de schermen, doet Van der Heyde verslag van haar werkwijze als journalist, verklaart ze haar uitgesproken mening over het homohuwelijk en vermeldt ze de reacties over haar opmerking ‘veren in iemands reet steken’. Het is frappant de desbetreffende columns verderop in het boekje te lezen.
Het blijft fascinerend nog eens te lezen over de opkomst van Diederik Sampson (PvdA) en de ondergang van Emile Roemers (SP), de kwartetkabinetsformatie tussen Mark Rutte (VVD) en Sampson, het gehannes met de inkomensafhankelijke zorgpremie, het geknoei van minister Stef Blok rondom de hervorming van de woningmarkt, de opkomst van 50PLUS, VVD-mastodont Frits Bolkestein, die Rutte een ‘versleten’ leider noemde en nog veel meer.
Naar aanleiding van het overlijden van Margaret Thatcher citeert de auteur deze (met instemming?): ‘het probleem van het socialisme is dat andermans geld uiteindelijk opraakt’. Ze hekelt het somberen en de Nederlandse regelzucht en laat zien dat het aftreden van Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf onvermijdelijk was.
In een slotbeschouwing laat Van der Heyde zien dat uiteindelijk alleen een opbloeiende (wereld)handel Nederland weer echt uit de crisis kan helpen, wat het gemiezemaus over de zes miljard aan bezuinigingen, waaraan ze de nodige pagina’s in dit boekje wijdt, weer fors relativeert.
Een lezenswaardig boekje voor wie politiek is geïnteresseerd.