Rob van Doorn – Haarlem Centraal. ISBN 978-90-8660-247-6, 343 pagina’s, € 18,95. Arnhem: Ellessy 2014.
Opmerkelijke thriller die begint met een voor Nederland ongekende terreurdaad.
Rob van Doorn woonde tot zijn 35ste in Haarlem en was daar onder meer gemeenteraadslid en wethouder voor Groen Links. Uit dit boek blijkt dat hij de Spaarnestad op zijn duimpje kent.
Tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Haarlem blaast een zelfmoordterrorist zichzelf op, wat voor een ravage en een groot aantal slachtoffers zorgt. Het hoofd van de burgemeester ‘zeilt door een gesprongen raam naar buiten en komt na dertig meter rollend tot stilstand onder de poffertjeskraam op de Grote Markt’. Even daarna vindt een gigantische ontploffing op die Grote Markt plaats. In totaal zijn er meer dan 500 doden te betreuren. Wie zitten hier achter?
Enkele jaren eerder vond de raadselachtige dood van IJsbrand van de Wetering plaats, huismeester van het Haarlemse stadhuis. Twee maanden voor zijn dood had deze IJsbrand in het geniep seks met een donkere vrouw. Die vrouw, Fatima, speelt een belangrijke rol in Al Qaida, waarvan een cel beide aanslagen heeft gepleegd.
Frits Halen blijkt de enige wethouder die beide aanslagen overleeft. Als waarnemend burgemeester neemt hij de leiding van het stadsbestuur op zich en doet dat zowel kordaat als met veel empathie. Daarnaast wordt hij continu geïnformeerd over de jacht op de daders en zelfs naar de Verenigde Staten en naar Afghanistan gestuurd. Hij ontmoet in Washington President Obama en gaat daar vreemd met een hoge ambtenaar van de AIVD.
Als het aan Al Qaida ligt is Haarlem slechts de ouverture van een nog veel verschrikkelijker terreurdaad die in de Verenigde Staten plaats moet vinden. En Halen moet dood. Lukt het dit duivelse plan op tijd te achterhalen?
Van Doorn etaleert zijn uitgebreide kennis van de stad Haarlem en het plaatselijke openbaar bestuur in dit boek, wat vooral voor wie Haarlem een beetje kent leuk is te lezen. Zelfs de verdwenen ambtsketen van de burgemeester komt in het verhaal voor. Verder spelen personen als Barack Obama, John Kerry, Mark Rutte en Femke Halsema een grotere of kleinere rol. Daarnaast lijken de Commissaris van de Koningin en de Minister van Defensie opvallend veel op Johan Remkes en Hans Hillen, zodat dit boek ook wel iets van een sleutelroman heeft. En Fatima blijkt lingerie van Marlies Dekkers te dragen (met dit gegeven doet de auteur overigens verder niets).
Het boek begint met veel vaart en doet, ondanks de ongekende ramp, best geloofwaardig aan. Als het verhaal zich buiten Haarlem gaat afspelen en Halen, ondanks zijn dringende werkzaamheden, regelmatig naar het buitenland vertrekt, krijg ik er moeite mee. Wat moet hij daar? En dan hebben we het nog maar niet over de ongelooflijk naïeve geitenwollen sokken mentaliteit waarmee Halen en zijn vrouw hun Amerikaanse gastheren choqueren door hun kritiek op het Amerikaanse antiterrorisme beleid. Wat niet wil zeggen dat ik zelf alles voor zoete koek slik. En dacht u nu heus dat de Verenigde Staten Nederland permanent lid van de G20 zou maken als goedmakertje voor een diplomatieke stommiteit?
Best leuk om te lezen, maar neem het verhaal wel met een korrel zout.
Dit boek is tevens op woensdag 16 april 2014 uitgebreid besproken in het programma Puur Cultuur op MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.