Geert Langendorff – Different Cook. ISBN 978-94-004-0421-2, 270 pagina’s, € 19,90. Amsterdam: Thomas Rap 2015.
Verslag van het eerste seizoen van Louis van Gaal als trainer van Manchester United.
Journalist Geert Langendorff (1977) ging gelijk met Louis van Gaal in 2014 naar Manchester waar hij correspondent werd voor Algemeen Dagblad. In dit boek beschrijft hij het eerste seizoen van Louis van Gaal in de Premier League.
Langenhoff begint zijn verhaal al in 2013. Louis van Gaal is bondscoach en is bezig met de voorbereidingen op het WK 2014. Na het WK wil hij weer clubtrainer worden, het liefst in Engeland, want spelen in de Premier League was een hartenwens. Hij werd al snel op zijn wenken bediend: zowel Tottenham Hotspur als Manchester United benaderden hem. Op 7 mei 2014 wordt hij na een training van Oranje in Hoederloo benaderd door een journalist van de BBC. Hij wil niets los laten over zijn contacten. Hij zegt: The press will always too fast, een eerste voorbeeld van zijn ‘Nederengels’. Op de vraag wat hij eigenlijk weet van Manchester United antwoordt hij: That is a stupid question. Ook tegen de Engelse pers is hij direct agressief. Op 19 mei wordt hij de nieuwe manager van MU, maar eerst wil hij zich volledig wijden aan Oranje.
Natuurlijk worden de verrichtingen van Oranje aandachtig gevolgd en het feit dat Van Gaal met zijn relatief zwakke elftal zo ver komt wekt veel bewondering. Als Engeland al na de eerste ronde uitvalt worden vele Engelsen supporters van het Nederlands elftal. De prestaties van Oranje worden toegeschreven aan Van Gaal, hem worden speciale krachten toegedicht. De ingevingen van de bondscoach maken het verschil. Heel bijzonder was de keepersruil bij de strafschoppenserie in de match tegen Costa Rica. De supporters van MU zien in hem de redder die hun club weer naar de top moet brengen.
Louis van Gaal is meer dan welkom in Manchester. In de stad hangen gigantische posters. De foto op de poster toont een gelaatsuitdrukking met een uitstraling van plezier, autoriteit en succes. Op de rode achtergrond de tekst Welcome to Vanchester. Langendorff spreekt van een presidentieel onthaal. Van Gaal gedraagt zich ook zo. Als hij op 16 juli zongebrand uit Zuid-Amerika arriveert, stapt hij uit een privéjet. Zijn kruidenierachtige voorganger maakte gebruik van budgetmaatschappijen. De fans vonden het prachtig, want de manager van MU wordt als burgemeester of onderkoning beschouwd. Het tonen van rijkdom geeft die eretitel extra gewicht. En rijk wordt hij met zijn jaarsalaris van tien miljoen Euro.
De start van Van Gaal is ongelukkig. Zijn ploeg is niet fit en er zijn veel blessures. Van Persie, beginnend aan zijn tweede seizoen bij MU, is ook niet in een blakende vorm. De eerste wedstrijd wordt verloren. Gelukkig mag Louis nog wat spelers kopen: Di Maria, Falcao en de Nederlander Daley Blind. De supporters zien het aanvankelijk niet zitten met Blind: hij was te goedkoop (17 miljoen) euro en te gewoon. Wie zo normaal doet kan onmogelijk goed zijn. Di Maria voldeed meer aan de verwachtingen: hij liet zijn Lamborghini naar Engeland komen. Van Gaal waarschuwt voor te veel optimisme, want de spelers moeten wel in zijn filosofie van het voetbalspel passen.
Different Cook is niet geschreven als één doorlopend verhaal. Het boek bestaat uit heel veel korte stukjes die aangegeven worden met plaats en datum. Het laatste stukje gaat over 24 mei 2015. De laatste wedstrijd, een 0-0 gelijkspel tegen Hull. MU eindigt op de vierde plaats, de fans zijn uiteindelijk tevreden. Van Persie is niet meer gewenst en moet de club verlaten. Voor hem in de plaats komt de belofte Memphis Depay, de fans zijn er blij mee.
Het boek geeft een zeer volledig inzicht in de club, het indrukwekkende stadion Old Trafford met de bronzen beelden van onder andere Bobby Charlton, George Best, de supporters (waaronder een groepje Nederlanders die elke wedstrijd bezoeken), het bestuur, de spelers, maar ook de stad.
Het boek bevat veel citaten, zodat Louis van Gaal regelmatig zelf aan het woord komt. Deze uitspraken vormen het humoristische element. Het bekendst is de uitspraak die tevens de titel van het boek is geworden: Now we have to play against Chelsea. In the Nederlands they say that is another cook. Later maakt hij ervan It is another biscuit. Even bekend is de volgende uitspraak, die hij ontleende aan wijlen Gerrie Knetemann. Het gaat over een beslissende wedstrijd: It is a gladiolus match. The dead of the gladiolus. Or you are dead or you receive the gladiolus flower.
Degelijk, veelzijdig en interessant voetbalboek voor de liefhebber.