Ilse Ruijters – Later als ik dood ben. ISBN 978-90-443-4813-2, 283 pagina’s, €17,50. Amsterdam: The House of Books 2016.
Speurtocht naar verleden vol seks, verkrachting, pedofilie en geen greintje liefde.
In het leven van Elin lijkt alles ideaal. Ze heeft een aardige vriend, liefdevolle ouders en een plezierige baan als creatief therapeute in de bejaardenzorg. Maar dan komt ze erachter, via opmerkingen van een tante, dat zij niet de dochter is van haar ouders, maar van moeders zwakzinnige zusje Will. Haar vader zou een tbs’er zijn, zijn naam wordt haar niet verteld.
Elin is wanhopig. Zij verbreekt de relatie met vriend Vincent die haar verdriet niet begrijpt, is woedend op haar ouders die haar zo hebben voorgelogen en zegt haar baan op om als sociotherapeut in een tbs-kliniek te gaan werken. Want alleen daar, zo denkt ze, leert ze ‘types als haar vader’ kennen. Misschien ontdekt ze zelfs wel wie hij is. De kennismaking met haar elf cliënten verloopt niet soepel. Er zitten uitgesproken akelige mensen tussen, moordenaars zonder geweten en vooral voor Arthur, een door seks geobsedeerde pedofiel, voelt ze een intense afkeer. Toch zal ze met hen moeten werken om haar vader te vinden.
Elins werk is zwaar. Maar in de groep tbs-patiënten zitten er toch een paar die ‘menselijke trekken’ vertonen. Bovendien werpt Jürgen, een beveiligingsman van de kliniek, zich vol ijver op als haar beschermer. Hij blijkt tegenover haar te wonen en zou graag een relatie met haar aangaan. Dat wil Elin nu net weer niet. Ze wordt aangesteld als mentor van patiënt Rem, wiens tijd in de kliniek afloopt en ze mag hem gaan begeleiden als hij met proefverlof gaat. Er bloeit iets moois op tussen de twee, ondanks Rems gewelddadige verleden.
Ilse Ruijters (1979) studeerde communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze won een aantal prijzen voor haar verhalen, zegde haar baan op en begon te werken als freelance schrijfster voor vrouwenbladen. Ze debuteerde in 2014 met De onderkant van sneeuw.
Terwijl Elin de speurtocht naar haar vader voortzet stuit ze op talloze vragen. Ieder antwoord roept een kluwen nieuwe vragen op. En haar moeder, die haar zou kunnen helpen, houdt haar lippen stijf op elkaar. Waarom? Was haar vader zo’n monster?
Intussen groeit er, na Rems verlof, een nauwe band tussen de twee. Strikt verboden zo’n relatie tussen therapeut en cliënt, maar beiden worden gedreven door eenzaamheid en ze vertrouwen elkaar. Het mondt uit in hevige vrijpartijen, waarbij de schrijfster alle scènes uit en te na beschrijft van de eerste voorzichtige streling tot alle steigerende orgasmes.
Is dit een ‘psychologische thriller’? Nou nee. Dat is wat al te pretentieus. De verhaallijn is wat dun en buiten de seks is er weinig diepgang.
Het is overigens wel een vlot geschreven boek.