Amy Gentry – Dochters van anderen. Vertaald uit het Engels (Good as Gone) door Ans van der Graaff. ISBN 978-90-452-1169-5, 272 pagina’s, € 19,99. Uithoorn: Karakter 2017.
Dochter verdwijnt en komt terug, omgeven door vreemde verhalen.
De tienjarige Jane Whitaker ligt in bed als ze geluid hoort in de kamer naast de hare, waar haar 13-jarig zusje Julie slaapt. Ze besluit naar haar toe te gaan. Maar voor ze goed en wel de kamer uit is, ziet ze Julie langskomen, achter haar loopt een man die een mes tegen haar rug houdt. Julie gebaart: Ssst! Doodsbang schiet Jane terug en verstopt zich in een kleerkast. Ze is getuige geweest van een ontvoering, Julie keert niet meer terug. Er wordt geen losgeld gevraagd, er wordt geen lichaam gevonden, Julie is en blijft weg. Vader Tom maakt er dagwerk van om zijn dochter terug te vinden. De sfeer in het ooit zo gelukkige gezin lijdt er ernstig onder. Tot er op een avond, acht jaar later, wordt gebeld: Julie staat voor de deur. Ernstig verzwakt, broodmager, voorzien van blauwe plekken, ze is seksueel mishandeld. Maar haar ouders Anna en Tom en zusje Jane zijn dolgelukkig dat ze terug is.
Maar die vreugde ebt bij Anna weg. Ze verkeert in tweestrijd, voelt zich onbehaaglijk, voelt wantrouwen tegenover het meisje waarvan ze zo graag zou willen dat het Julie was. Maar juist daaraan begint ze te twijfelen. Als een privé detective contact opneemt en haar bepaalde dingen vertelt wordt haar onrust almaar groter. Koestert ze een slang aan haar borst, een oplichtster die zich voor Julie uitgeeft? Tom twijfelt geen moment aan zijn weergekeerde dochter. Jane vertrekt terug naar de universiteit, alle aandacht voor het zusje meer dan beu. Doet zij er eigenlijk nog wel toe? Ze neemt het haar moeder zeer kwalijk dat ze Janes aanwezigheid ‘zo gewoon’ vindt, zij heeft toch ook recht op liefde?
Amy Gentry studeerde Engels aan de Universiteit van Chicago. Daarna begon ze een freelance loopbaan als journaliste en recensente. Deze thriller is haar debuut. De New York Times Book Review bestempelde het boek tot Editors’ Choice. De auteur werd geïnspireerd door een echte ontvoeringszaak.
Naast het verhaal van de familie Whitaker duiken tussen de hoofstukken ook andere ‘meisjesverhalen’ op. Boven het verhaal staat een naam, daarna volgt de beschrijving van een treurig jongemeisjesbestaan vol drank, drugs en prostitutie, onvrijwillige seks en mishandeling. Wat doen die meisjes daar, hebben zij iets te maken met de acht jaar waarin Julie weg was? De lezer komt er vanzelf achter. Eén ding is zeker, Anna voelde zich niet voor niets onbehaaglijk, want de sfeer in deze vernuftige thriller is uiterst onbehaaglijk en vol zinderende spanning. Als dit allemaal maar goed komt! Naast Julies geheime leven richt de auteur ook de aandacht op moeder-dochter-relaties.
Een aangrijpende, spannende thriller, in volle vaart geschreven. Aangenaam zo’n debuut, dan staat een lezer nog meer te wachten.